DR. BÓKA ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. BÓKA ISTVÁN
DR. BÓKA ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! 2007. május 29-én egy interpelláció keretében kérdeztem önt, hogy miként látja a Balatoni Hajózási Zrt., illetve a cég vagyonának sorsát. Mit kíván tenni a magyar állam a mintegy 49 százaléknyi részvénycsomagjával? Olyan döntés ez, amely a régió és a balatoni önkormányzatok számára is rendkívül fontos.
Az interpellációra adott válaszában elmondta, hogy a közhasznú és közcélú elemek ingyenes átadását támogatja, ugyanakkor a nyereséget hozó vitorláskikötői üzletág ingyenes átadására nem lát lehetőséget, e tekintetben értékesítésre kerül sor.
A miniszter úr 2006-ban szintén a Hajózási Zrt. közhasznú részvényeinek térítésmentes átadását javasolta, mint a kormány által támogatott álláspontot, a vitorláskikötői üzletág megvásárlásával egyidejűleg. A májusi interpellációmra adott válaszában azt is hangsúlyozta, hogy a vitorláskikötői üzletágra eső vagyonelem tekintetében a pályáztatás során a 22 tulajdonostárs önkormányzatnak elővételi jogot biztosítanak, így térítésmentes átadással, illetve az elővételi jog gyakorlása esetén a 22 önkormányzat tulajdonába kerülhet a jelenlegi állami tulajdonban lévő 49 százalék is.
Ezen fejlemények alapján - a 22 önkormányzat és a Balatoni Szövetség elnökségének egyetértésével - a Balatoni Szövetség elnöke levelet írt a miniszter úr részére, amelyben az interpellációra adott válaszában foglalt elvek elfogadásra kerültek.
Azóta eltelt több mint fél év, és nem tudjuk pontosan, mi a helyzet a Balatoni Hajózási Zrt. 49 százaléknyi részvénycsomagjával kapcsolatban. Az is felvetődött, hogy bizonyos feltételekkel a 22 önkormányzat mégiscsak térítésmentesen kaphassa meg a teljes 49 százaléknyi vagyonelemet.
Valamennyiünk érdeke, hogy megnyugtató megoldás szülessen, amely egyaránt kedvező a Balaton, a balatoni önkormányzatok, valamint a Balatoni Hajózási Zrt. számára. Azt gondolom, jól látható, hogy az önkormányzatok bebizonyították az elmúlt évek alatt, hogy jó tulajdonosai a Hajózási Zrt.-nek, felelős gazdái a társaságnak.
Így ismételten kérdezem: mit kíván tenni, miniszter úr, a Balatoni Hajózási Zrt. 49 százaléknyi részvénycsomagjával? Mikor születik végre döntés az állami tulajdonban lévő részvénycsomag önkormányzatok részére történő átadásával kapcsolatban?
Várom válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem