DR. ÁNGYÁN JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

DR. ÁNGYÁN JÓZSEF
DR. ÁNGYÁN JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A mezőgazdasági technológiák költségeinek 30-40 százalékát a gépi, illetve azzal összefüggő költségek alkotják. Nem mindegy tehát, hogy milyen gépet választanak ki a gazdák, hogyan üzemeltetik azokat, és milyen gépesítési technológiát alkalmaznak. Ehhez ismerniük kell a gépek úgynevezett használati értékét. Ez nem csupán a gép műszaki minőségi, általában már a gyártó által tesztelt tulajdonsága, hanem a gazdálkodás sikerességét meghatározó olyan terepi jellemzője, munkaminősége, mint például egy talajművelő gép munkájának hatása a talajerózióra vagy egy betakarítógép hatása a termény minőségére.
Ezek a tulajdonságok a különböző talajadottságok, termelési eljárások, gépkapcsolások, szokások miatt eltérőek, ezért az EU tagállamai, de a világ más fejlett mezőgazdaságú országai is támogatják a mezőgazdasági gépek ilyen típusú független tesztelését. Hazánkban viszont ezzel ellentétben az FVM 2004-ben megszüntette a mezőgazdasági gépek használati értékvizsgálatának korábbi támogatását, és annak ellenére, hogy minden gazdaszervezet igényli ezt a tevékenységet és az erre épülő szaktanácsadást, a rendszert mind a mai napig nem sikerült visszaállítani, pedig a feladat elvégzésére alkalmas laborhálózat és szakmai tapasztalat ma még rendelkezésre áll, és akár az FVM saját gödöllői Mezőgazdasági Gépesítési Intézete irányításával elvégzett tesztvizsgálatok a beruházási nagyságrendekhez viszonyítva csekély ráfordítással lényegesen okszerűbbé tehetnék a szűkös források felhasználását, és jelentősen javíthatnák az Új Magyarország vidékfejlesztési program beruházástámogatási hatékonyságát.
Kérdezem az államtitkár urat, hogyan lehetséges az, hogy miközben például az Új Magyarország vidékfejlesztési program forrásainak tervezett felhasználásával megvalósuló gépi beruházások éves összege meghaladhatja a 150 milliárd forintot is, azonközben az e források ésszerű felhasználását segítő használati értékvizsgálat és szaktanácsadás támogatására néhány száz millió (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) forint sem jut. Tervezi-e a tárca a mezőgazdasági gépek használati értékvizsgálatának támogatását és az erre épülő szaktanácsadási rendszer visszaállítását?
Várom válaszát. (Taps az ellenzéki pártok soraiból.)
(16.40)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem