GEBERLE ERZSÉBET

Teljes szövegű keresés

GEBERLE ERZSÉBET
GEBERLE ERZSÉBET, a külügyi és határon túli magyarok bizottságának előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Miniszter úr expozéjában részletesen beszélt arról, hogy mi az egyezmény lényege: egy olyan nemzetközi egyetértést jelenít meg, amely a részes országok kormányainak azon jogát ismeri el, hogy erős kulturális szektort építsenek ki saját kultúrájuk megjelenítése érdekében. Ugyanakkor nyitott más nemzetek kultúrájára is, ezzel teremtve meg a nemzetközi dialógus feltételeit.
Az egyezmény kiinduló gondolata, hogy a kulturális sokszínűség az emberiség közös öröksége, és közös érdekünk, hogy ezt a sokszínűséget óvjuk és megőrizzük.
Engedjék meg, hogy az egyezmény kihirdetése ürügyén beszéljek arról, hogy jövőre a kultúra, pontosabban az egyes tagállamok saját kultúrájának megismertetése és elfogadtatása kerül főszerepbe az Európai Unió életében. Az Európai Bizottság 2008-at az európai kultúrák közötti párbeszéd európai évének nyilvánította. Ez ahhoz hasonlatos, mint ahogy idén, 2007-ben az esélyegyenlőség éve volt, és már az is tudható, hogy 2009-ben a kreativitás éve lesz Európában.
Egy felmérés szerint az Európai Unió területén élők 75 százaléka gondolja úgy, hogy a kultúrák sokszínűsége, az Unió területén élő különböző vallási és etnikai hátterű emberek gazdagítják országuk kulturális életét. A Bizottság egy olyan stratégiát alakított ki, hogy minden ország a helyben lévő problémákra, kihívásokra adhasson választ. Minden országnak saját stratégiát kellett kidolgoznia a helybeni kihívásokra. Magyarországon egy ötletpályázaton kiválasztott körülbelül 40-45 projekt valósulhat meg, amely lefedi a teljes országot. Eredménye, ha lesz - reméljük, lesz -, az lesz, hogy kicsit jobban tudatosítva elkezdünk foglalkozni azzal, hogy eltérő kultúrák egymás mellett élhetnek, a kulturális sokszínűség nem szegényít, hanem éppen ellenkezőleg, gazdagítja az adott országot, térséget, és akkor ez a programsorozat eléri célját.
A kultúrák közötti párbeszéd éve programjainak bemutatása december 4-én volt Brüsszelben, a hivatalos megnyitó pedig 2008 januárjában lesz Ljubljanában abból az alkalomból, hogy Szlovénia adja az Európai Unió soros elnökségét. Tehát éppen egybeesik az UNESCO-egyezmény ratifikációjáról szóló törvény és az európai kultúrák közötti párbeszéd évének nyitánya itt, Budapesten. Ez üdvözlendő, hiszen a két esemény kölcsönhatásban van egymással, erősítheti egymást.
A külügyi és határon túli magyarok bizottsága egyhangúlag támogatta a kulturális kifejezések sokszínűségének védelméről és előmozdításáról szóló nemzetközi egyezményt. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)
(17.20)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem