DR. HILLER ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. HILLER ISTVÁN
DR. HILLER ISTVÁN oktatási és kulturális miniszter, a napirendi pont előadója: Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Az UNESCO, az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének általános konferenciája 2005. október 20-án fogadta el a kulturális kifejezések sokszínűségének védelméről és előmozdításáról szóló nemzetközi egyezményt. Az egyezmény három hónappal a harmincadik ország elfogadó jogi aktusa után, 2007. március 18-án lépett hatályba. Azóta az egyezményhez több mint 60 ország és az Európai Unió is csatlakozott. Jelen törvényjavaslat az egyezmény hazai ratifikációját és törvényi kihirdetését kezdeményezi.
Az egyezmény hosszú folyamat után nyerte el végleges formáját, a megalapozott szakmai szóhasználat ügyében is, annak kidolgozásában a szakértői és kormányközi szinten Magyarország is részt vett. Az egyezmény lényege, hogy nemzetközi egyetértést tükröz az államok és kormányok azon jogával kapcsolatban, hogy erős kulturális szektort építsenek ki saját kultúrájuk megjelenítésére, olyat, amely ugyanakkor nyitott más nemzetek kultúrájára is, és amely megteremti a nemzetközi dialógus feltételeit. Az egyezmény elismeri a kulturális javak, termékek és szolgáltatások, így például a kulturális szempontból értékes könyvek, filmek, élő színházi vagy zenei előadások, hangfelvételek különleges, kettős, gazdasági és kulturális természetét, összhangban a korábbi EU-vívmányokkal. Ezek a javak ugyanis olyan értékeket, identitáselemeket és olyan többletjelentést hordoznak, amelyek messze felülemelkednek a kereskedelmi dimenziókon. A kulturális kivétel melletti fő érv: az áru más áruval helyettesíthető, a kultúra nem helyettesíthető más kultúrával.
Külön említem, hogy az Európai Unió mint önálló entitás is részesévé vált az egyezménynek, és valamennyi tagállamát annak sürgős elfogadására ösztönzi.
Kérem az Országgyűlést, hogy az előterjesztést fogadja el. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem