DR. BALSAI ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. BALSAI ISTVÁN
DR. BALSAI ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A bizottsági indítványhoz, határozati javaslathoz, amely kizárólag a Köztársaság tér 27. szám alatti, a kincstári vagyon részét képező épület értékesítése tárgyában megkötött megállapodás számvevőszéki vizsgálatára vonatkozik, módosító javaslatot nyújtottam be. Úgy gondolom, hogy a javaslat elfogadása indokolt, és ehhez kérem majd a támogatásukat jövő héten a szavazáskor.
Az időközben a pénzügyminiszter úrtól megkapott, különböző kérdéseimre adott válaszaiból kitűnt az számomra - és azt hiszem, az üggyel foglalkozó többi képviselőtársam számára is -, hogy az épület értékesítése mellett az épület bérbeadásával kapcsolatban is ki kell egészíteni a határozati javaslatot. Hiszen a bérlettel kapcsolatos elszámolási viszonyt, beleértve a felújításra fordított összegek jogszerűségét, ezeknek a beszámítását - tehát a felújításra a bérlő által fordított forrásoknak a bérleti díjba való beszámítását - mindenképpen vizsgálni kell, hiszen az én adataim szerint, hangsúlyozom, az eddig rendelkezésre álló adatok szerint az derült ki, hogy mintegy 30 millió forint bérleti díj lett elszámolva három évre. Ez egy 3500 négyzetmétert meghaladó hasznos alapterületű ingatlan, ebből könnyen kiszámolható nagyon durván, hogy 240-250 forint/négyzetméter/év, tehát 1 euró alatt maradó négyzetméterre eső évi bérletet kellett fizetnie a bérlőnek. A “kellett” szót idézőjelbe tenném, hiszen ez egy nagyon előnyös bérleti szerződés lehetett.
Egyre inkább az a meggyőződésem alakult ki, hogy valójában egy színlelt bérleti szerződésről van szó. A bérbe vevő az erre vonatkozó jogi előírások formális betartásával tulajdonképpen oly mértékben feljavította, majd elszámolta a bérleti díj csökkentése, illetőleg betudása révén a felújítási költségeket, amelynek végeredményeként több mint kétszereséért tudta értékesíteni a korábban, három évvel azelőtt bérbe vett ingatlant.
Ugyancsak szükségesnek látom az országgyűlési határozati javaslat nemcsak törvényességi szempontból történő ÁSZ-vizsgálatát, hanem a célszerűségi és eredményességi szempontból történő vizsgálatra is kiterjeszteni. Hangsúlyozom, ez nem székházügy, és szeretném a tisztelt képviselőtársaimat még egyszer meggyőzni arról, hogy nincsen szándékunkban az MSZP jogszerű tulajdonaként birtokban és tulajdonban tartott Köztársaság tér 26. szám alatti pártszékház ügyével kapcsolatban csak a legszükségesebb mértékben foglalkozni, mivel az értékesítés összekapcsolódott, csak annak megállapítását az országgyűlési határozati javaslatban, hogy amennyiben szükséges, a vizsgálat terjedjen ki a Magyar Szocialista Párt Köztársaság tér 26. szám alatti székházának értékesítésével kapcsolatos szerződésre és a létrejöttének körülményeire is, hiszen - mint ez nagyjából ismert az üggyel foglalkozók előtt - egy együttes értékesítés során ugyanaz a vevő vette meg igen nagy vételárért, amelynek a megoszlása a két ingatlan eladási árát illetően nyilván nem érdektelen.
Így tehát még egyszer ismétlem: a tiszta és korrekt, a képviselőtársaimat - akármilyen oldalon ülnek is - valóban érdekelhető kérdés kapcsán ezeknek a módosító indítványoknak az elfogadására szükség van. Ehhez kérem majd a támogatásukat. Köszönöm.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem