LÁZÁR MÓZES

Teljes szövegű keresés

LÁZÁR MÓZES
LÁZÁR MÓZES (Fidesz): Tisztelt Ház! Megvárom, amíg az államtitkár úr helyet foglal. (A miniszteri széket dr. Katona Tamás foglalja el.) A stafétaváltás gyorsan megtörtént.
Tisztelt Államtitkár Úr! Mostanában nem múlik el úgy nap, sőt talán egyetlen óra sem az önök kormánya részéről, hogy valaki ne beszélne adócsökkentésről meg a fizetési terhek jelentős mérsékléséről. (Zaj. - Az elnök csenget.) Jól kitapintható kommunikációs offenzívájuk egyik fontos eleme.
Nézzük meg, ezzel szemben mi is a valóság, tegyük a tényeket a duma mellé! Új adókat vezettek be: energiaadó, környezetterhelési díj, vállalkozói járulék. A meglévő adókat 33 alkalommal megemelték, és ezt még fokozva számos adókedvezményt szüntettek meg. Az áfakulcsokat radikálisan növelték, ebben a tekintetben Európa élvonalába emeltek bennünket. De remélem, tisztában vannak vele, hogy nem ezen a területen kellene az élre törnünk. A járulékokat is - például az egészségügyi járulékot - növelték.
Áldásos tevékenységüknek köszönhetően szinte minden adófizető polgárt elértek, és akit egyszer elértek, azt kíméletlenül szorongatják. De ha mégsem voltak teljesen körültekintőek, akkor az energiaár-emelésekkel bepótolták szakmai hiányosságukat, jelentősen növelték többször is a gáz, illetve a villamos energia árát.
Nehéz volna a kormány sanyargatásainak minden elemét felsorolni, viszont mégiscsak felháborító és meglehetősen cinikus, hogy éppen az ellenkezőjéről beszélnek. Azt próbálják elhitetni mindenkivel, hogy most a korábbi időszakhoz képest jobban élünk. A baj csak az, tisztelt államtitkár úr, hogy ezt senki sem érzi így, hanem éppen fordítva. Keressen csak fel egy vállalkozót, kopogjon be egy nagycsaládhoz, látogasson el egy nyugdíjashoz! De ebből hagyja ki jól felkészült elemző szakértőit, ne vigye magával a sajtó munkatársait, ne legyen önnél egyetlen makrogazdasági táblázat sem, csak figyeljen jól, és meg fogja tapasztalni, miről is beszélek.
Magyarországon a munkavállalói és a munkáltatói terhek messze a legmagasabbak a tíz új uniós tagállam között. A drasztikus elvonások mellett sajnálatos módon még az is riasztó tény, hogy havonta átlagosan százmilliárd forinttal nő az államadósság, egy interpelláció lebonyolítására szánt idő alatt közel 20 millió forinttal. A megemelt adók és járulékok egy feneketlen állami kútba ömlenek. Legalább Magyarország további eladósodását lennének képesek megállítani a befizetett temérdek pénzből.
Önök a versenyt mindenhatónak tekintik, pedig az csak egy eszköz. Verseny és versenyképesség - zeng az MSZP-SZDSZ-kórus. Vajon versenyképes lehet-e ilyen elvonások mellett egy vállalkozó vagy akár Magyarország, vagy akár egy munkavállaló?
Tisztelt Államtitkár Úr! Van-e végre konkrét adó- és járulékcsökkentési javaslatuk? Mikor váltják készpénzre azt a sok tehercsökkentési ígéretet? Az államadósságot tekintve mit prognosztizálnak 2005-re? És egy találós kérdés, ki mondta a következőt: “Nem mehetünk tovább azon az úton, amely magas adót, nagy államháztartási hiányt és jelentős adósságot jelent.”
Tisztelettel várom válaszát. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem