DR. KATONA TAMÁS

Teljes szövegű keresés

DR. KATONA TAMÁS
DR. KATONA TAMÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Igen tisztelt Képviselő Úr! Az ön interpellációját hallgatva, úgy tűnik, ön is osztja a Fidesznek azt a taktikáját, hogy a tényekkel nem nagyon törődnek. Ön ugyanis olyan megfogalmazásokat olvasott itt fel a papírjából, amelyek egyszerűen nem felelnek meg a valóságnak. De van ennél egy rosszabb dolog is, úgy tűnik, hogy van egy sajátos fideszes matematika, amelynek a nyelvezete különbözik az általános matematikától. A jobb megértés érdekében most megpróbálok az önök nyelvén válaszolni az interpellációra.
Mint ismert, a demokratikus koalíció kezdeményezésére a társasági adókulcs jelenleg 16 százalék. Ez 2002-ben még 18 százalék volt. A fideszes matematika szerint ez azt jelenti, hogy a társasági adó 2 százalékkal nőtt. Tehát 18 százalékról 16 százalékra nőtt - mondja ezt a képviselő úr. Ebből következően a vállalkozások átlagos adóterhelése 10,3 százalékról 9,3 százalékra ezek szerint nem csökkent, hanem nőtt, a fideszes matematika szerint legalábbis. Emellett több olyan tétel is van, amit az adóalapból le lehet vonni. Tehát az önök logikája szerint az adóalap még ezek szerint is ezzel is nőtt.
Vagy vegyük az egészségügyi hozzájárulást: az 2002-ben 4500 forint volt, 2005 végére 1900 forintra fog ezek szerint nőni. Ez önmagában is tízmilliárd forintos tehercsökkenést vagy a fideszes matematika szerint tehernövekedést jelent a vállalkozásoknak ezek szerint.
Valóban bevezetésre került az energiaadó, és a nullaszázalékos áfakulcsból 5 százalék lett.
(11.40)
Ez utóbbi viszont a speciális fideszes matematika szerint 5 százalékos csökkenést jelent? A képviselő úr figyelmét azonban, úgy tűnik, elkerülte az a tény, hogy mindkét intézkedés az Európai Unió általános gyakorlatából és normatíváiból adódik, egyébként szerintünk józan és felelős közgazdasági logika alapján.
2002-ben a személyi jövedelemadó terhelése átlagosan 22 százalék volt, ez 2004-re 19,6 százalékra változott. Tudom, hogy nekünk, akik még a régi matematikát tanultuk, nehéz átállnunk arra, hogy a fideszes matematika szerint ez 2,4 százalékos növekedést jelent. A kormány ezt az állítólag sanyargató adópolitikáját - engedelmével, ez az ön kifejezése, szóval, ezt az adópolitikát - ráadásul tovább folytatja: 2005-ben 2,5 millió állampolgár fog még kevesebb személyi jövedelemadót fizetni. Mivel ezen intézkedések - fideszes kifejezéssel: adóemelések - következtében körülbelül százmilliárd forinttal több marad az állampolgárok zsebében, a fideszes matematikai gondolkodás széles körű bevezetésére még a polgári körök aktivizálásával sem látok túl sok esélyt.
A statisztikai adatok egyébként azt támasztják alá, hogy a jelenlegi kormányzás alatt az átlagos bérekért 24-25 százalékkal több árut és szolgáltatást lehet vásárolni, vagyis ennyivel nőtt a béreknek a reálértéke. Tudom, hogy ezt a fideszes matematika szerint a reálbérek csökkenésének kellene neveznem (Derültség a Fidesz soraiban.), de elnézést kérek, én nem nagyon tudok átállni erre az új kifejezésmódra. (Dr. Áder János: A KSH száma!)
Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy tűnik, hogy a fideszes matematika egy kicsit bonyolult dolog, ennek illusztrálására szolgált ez a néhány adat.
Köszönöm szépen, elnök asszony, a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem