PÁSZTOHY ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

PÁSZTOHY ANDRÁS
PÁSZTOHY ANDRÁS földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Mint az önök előtt is bizonyára ismert, a Magyar Köztársaság az Európai Unióhoz való csatlakozással jogosulttá vált az Európai Unió fejlesztési alapjai forrásainak igénybevételére. Ennek keretén belül lehetőség nyílt a mezőgazdaságot érintő, szerkezetátalakítást célzó programok támogatására. A mezőgazdasági termelők nyugdíj előtti támogatása egy ilyen program, amely az Európai Unió számos tagországában már bevezetésre került.
Köztudomású, hogy a magyar gazdálkodók egy része időskorú, romló egészségi állapota következtében egyre nehezebben birkózik meg a mezőgazdasági munka mindennapi feladataival. Mások a korábbi szövetkezetek földjeinek szétosztásával kialakult, elaprózott, gazdaságtalan üzemméret, illetve a fejlesztési kapacitások hiánya miatt nem képesek az európai uniós követelményeknek megfelelő termelés folytatására. A nemzeti vidékfejlesztési tervben szereplő, 80 százalékban az Európai Unió által finanszírozott program nekik ad lehetőséget arra, hogy a kényszerűségből vállalt mezőgazdasági termelés beszüntetése, illetve gazdaságuk fiatalabb gazdálkodónak egészben történő átadása után maximálisan 15 éven keresztül támogatást kapjanak az átadott gazdaság nagysága és értéke arányában.
A program megoldást kínál tehát a gazdálkodók korösszetételének javítására, ami a mezőgazdasági versenyképesség növekedésének egyik fontos tényezője. A program végrehajtásának részletei - hasonlóan a nemzeti vidékfejlesztési terv többi jogcíméhez - miniszteri rendeletben kerülnek szabályozásra. Annak érdekében azonban, hogy a program elérje a célját, a kormány szükségesnek tartja olyan ösztönzők és feltételek biztosítását, amelyek elősegíthetik a mezőgazdasági termelők nyugdíj előtti támogatásának minél több gazdálkodó részéről történő igénybevételét.
Ezek az ösztönzők egyrészt lehetővé teszik, hogy a személyi jövedelemadó kiszámítása esetén a jövedelem meghatározásánál ne kelljen figyelembe venni az intézkedés keretében értékesített termőföldért kapott összeget, másrészt biztosítják a program keretében adásvétel vagy ajándékozás útján megszerzett termőföld illetékmentességét, végezetül módot adnak arra, hogy ez a támogatás a nyugdíjjárulék alapjául szolgáló jövedelemnek minősüljön, és a támogatási időszakot szolgálati időként lehessen figyelembe venni. Mindezeken túl az intézkedés sikerét elősegítő feltételként biztosítják a program keretében történő gazdaságátadás prioritását az elővásárlási szabályokkal szemben.
A jelen törvényjavaslat tervezett célja az, hogy ezeknek a gazdaság átadását és átvételét ösztönző kedvezményeknek és a program eredményes lebonyolítását elősegítő feltételeknek a jogszabályi kereteit megteremtse. A program bevezetését országszerte nagy várakozás előzi meg, és amint azt a gazdademonstráció során folytatott tárgyalásokon is kifejezték, az ágazati érdek-képviseleti szervek egyöntetűen kedvezőnek és szükségesnek tartják ezt.
Tisztelt Országgyűlés! Kérem a tisztelt Országgyűlést, képviselőtársaimat, hogy a mezőgazdasági termelők nyugdíj előtti támogatásához kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot szavazatukkal támogassák, illetve fejtsék ki véleményüket, és tegyék meg javaslataikat. Köszönöm, hogy meghallgattak.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem