DR. NÉMETH IMRE

Teljes szövegű keresés

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Én úgy gondolom, hogy már átgondoltam ezt a forrásátcsoportosítást, és erre az átgondolásra a tisztelt Ház kényszerített rá a költségvetés asztalon lévő formájának elfogadása kapcsán, amelyre a végszót hamarosan kimondja.
Én nem tudok a jövő évben úgy odaállni az abrakfogyasztó állatokat tartó emberek elé, hogy egy fillér támogatást nem tudok a részükre biztosítani, amikor tudom, hogy ebben a nehéz átmeneti szakaszban, amelyet az Európai Unió jelent, a részükre közösségi támogatást egyetlen fillért nem biztosít az Európai Unió, amíg az ön által szorgalmazott, egyébként helyes célokra többszörös területalapú támogatást tudunk adni. Nyilvánvaló, hogy egy olyan gazdálkodónak, aki 35 ezer forint területalapú támogatást kap, jól jön, ha ennek a kétszeresét kapja, vagy a háromszorosát a gyümölcstermesztés tekintetében. Természetesen ő ennek örül.
De mi van a jövedelemátrendezéssel az Európai Unióban? Azok az emberek, akik eddig sertés- és baromfitartásra álltak rá, nem tehetnek arról, hogy megváltoztak a gazdálkodási feltételek. Én úgy érzem, felelős vagyok azért, hogy a következő esztendőben az ő helyzetükön enyhíteni tudjak, mert csak a nehézségek enyhítéséről van szó. Egyébként ezt a lehetőséget Koppenhágában harcoltuk ki, és a velünk együtt csatlakozó országok közül az eddig megkérdezettek mindegyike él ezzel a lehetőséggel.
Mi van a környezetkímélő gazdálkodással? Az elmúlt kétévi támogatáshoz képest így az átcsoportosítás révén csak háromszorosára növekszik a lehetőség, a Fidesz-kormány négy éve alatt kifizetett ilyen típusú támogatásoknak az ötszörösét fogjuk egy év alatt kifizetni; 2005-ben már több mint 20 milliárdot (Járvás István: Nulla forintot!), és 2006-ban 29 milliárdot. Hiszen egyszeri akcióról van szó, mert reméljük, a jövő évi költségvetésben másképp alakul a lehetőség a notifikált támogatások tekintetében. Kérem, értsék ezt meg, ez egy kényszerhelyzet az én számomra is. Ezért kerül sor az átcsoportosításra.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem