CSIZMÁR GÁBOR

Teljes szövegű keresés

CSIZMÁR GÁBOR
CSIZMÁR GÁBOR foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Azt gondolom, hogy abban az értelemben, ahogy az Unicum, a libamáj meg a téliszalámi, semmiképp sem hungarikum a Pető Intézet, annál ugyanis lényegesen több. Nem árucikk, hanem egy nemzetközi hírű intézet, egy nemzetközi összetételű közalapítvány irányításával működő, nagy tekintélyű szakmai intézet, aminek a működése természetesen alapvető jelentőségű és fontosságú a kormány számára is. Tudnia kell önnek is és másnak is, hogy egy olyan intézménynél, amit egy közalapítvány működtet, a közalapítvány másra nem használhatja azt a pénzt. Én nem ismerem a kuratórium belső döntéseit, hogy mire zárolta azt a bizonyos 60 millió forintot, de másra nem használhatja, mint a Pető Intézet működtetésére.
A kormány az országgyűlési döntésnek, mármint a költségvetési törvénynek megfelelően természetesen biztosítja mindazokat a forrásokat, amelyeket a költségvetés rendelkezésre bocsát a Pető Intézet működtetésére, ezt a közalapítványnak szerződéssel adja át. Erre törvényi kötelezettsége van, a polgári törvénykönyv ezt előírja számára, és az államháztartási törvény is előírja számára. Épp ez lehet a garanciája annak, hogy valóban arra a célra használják föl a költségvetési támogatást, amilyen célra az Országgyűlés ezt biztosította, nevezetesen, az intézet működésére.
Tudnia kell önnek is és másnak is: a kuratórium összetétele nem egyedül a kormányon múlik. A Nemzetközi Pető András Közalapítvány - amit nem ez a kormány hozott létre, hanem közel egy évtizede jött létre - kuratóriumába szakmai egyesületeknek van delegálási joga, ezért nem egyoldalú kormánydöntés a kuratórium összetételének megállapítása. A közelmúltban valóban átalakult a kuratórium összetétele és a közalapítvány alapító okirata is. Valószínűleg az átállás döccenői érzékelhetők a működésben.
Én azt tudom a képviselő úrnak jelezni és vállalni, hogy amit a kormány mint egyik alapító megtehet, meg is fogja tenni, tájékozódni fog a közalapítvány működési nehézségeiről és problémáiról, és ha szükséges, meg fogja tenni a működés folytatásához szükséges intézkedéseket, mert azt gondolom - és ebben teljes mértékben egyetértésünk -, hogy a Pető Intézet működéséhez minden feltételt biztosítani kell, nem a gyerekek létszáma, hanem helyzete miatt, és nemcsak amiatt, merthogy Magyarországnak egy fontos intézménye, hanem a világnak egy nagyon fontos intézménye, és ebben a magyar kormánynak a felelősséget, azt a részét, ami a magyar kormány felelőssége, nyilvánvalóan vállalnia kell. Ezért hangsúlyoztam, hogy a kuratóriumnak is megvan a dologban a felelőssége. A kuratórium összeállításában csak részfelelőssége van a kormánynak, de természetesen tájékozódni fogunk, és a képviselő urat az Oktatási Minisztérium felelős vezetői rövid időn belül tájékoztatni fogják.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Szórványos taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem