FONT SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Szöveghűen fogom elmondani a felszólalásom, annak ellenére, hogy látom, hogy nem miniszter úr, hanem helyettese, a politikai államtitkár úr képviseli a kormányt.
Tisztelt Miniszter Úr! Igaz-e, hogy önök feltétel nélkül hozzájárultak, hogy Románia is használhassa a pálinka megnevezést alkoholtermékeikre? Miniszter Úr! Igaz-e, hogy semmibe vették a Gyümölcspálinka-főzők Országos Szövetségének és a Magyar Szeszipari Szövetségnek négy éven át tartó küzdelmét, amikor is az 1998-2002-es időszakban sikerült az uniós tárgyalásokon elérni, hogy a pálinka, akárcsak a grappa az olaszoknál, az ouzo a görögöknél, a korn a németeknél egy olyan speciális ital, amely csak az adott országra jellemző, ezért ezeket a neveket és a hasonló hangzású neveket senki más nem alkalmazhatja a világon, csak az adott ország.
Miniszter Úr! Tisztában van-e vele, hogy Medgyessy Péter miniszterelnöksége előtt mint a Magyar Szeszipari Szövetség országos elnöke - merthogy az is volt - személyesen lobbizott az uniós döntéshozóknál, hogy elfogadtassa a pálinka szó kizárólagosan Magyarországra vonatkozó használhatóságát? Miniszter Úr! Tisztában van-e vele, hogy óriási lobbimunkával kellett az uniós szakértőket Magyarországra csalogatni, hogy bemutassuk nekik a pálinkafőzdéinket, a kétszeres, magyar lepárlásos technikát, amelyet sehol a világon máshol nem használnak?
Miniszter Úr! Tisztában volt-e vele, amikor elárulták a pálinka névhasználatot, és átadták azt a románoknak, hogy Romániában nem kétszeres lepárlással pálinkát, hanem egyszeres lepárlással cujkát készítenek? Miniszter Úr! Hallott-e már ön valaha a tokaji borról és a hozzá kapcsolódó névhasználati vitáról, amit a franciákkal és az olaszokkal vívtunk, és amelyben Magyarországnak adott igazat az Unió? Hallott-e arról, hogy ez a két említett ország tocai néven hozott forgalomba bort, nyilvánvalóan a világhíres magyar tokaji bor hangzásbeli azonosságára alapozva? És ezek után önök hozzájárulnak, hogy a románok palinca néven hozzanak forgalomba egyszeres lepárlású cujkát?
Miniszter Úr! Miután elárulták a pálinkát a románoknak, az árulás pillanatában vajon kezdeményezték-e az uniós illetékeseknél, hogy ezek után Magyarország igényt tart a konyak és a whisky név használatára, merthogy mi is tudunk ilyent gyártani, legalább úgy, mint a románok pálinkát? Miniszter Úr! Nem tartja méltatlannak azt a helyzetet, hogy most, amikor teljes jogú tagja vagyunk az Európai Uniónak, és a saját nemzeti termékünket kellene megvédeni a névbitorlóktól, akkor a pálinkát, amelyről az egész világ tudja, hogy ez magyar, ezzel beazonosítanak bennünket, most kiszolgáltatják a csatlakozásra váró Romániának? Miniszter Úr! Nem merült fel önben, hogy ezzel a lépéssel, a szakmai szervezetek véleményének kikérdezése nélkül elárulták a vezető hungarikumunkat, a pálinkát?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem