DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS

Teljes szövegű keresés

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS
DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! E törvényjavaslattal kapcsolatban az elmúlt napokban meglehetősen fölgyorsultak az események. Talán kicsit jót tett volna e törvényjavaslat kiérleltségének, színvonalának, ha több idő jut rá. Néhány dolgot talán érdemes lett volna alaposabban végiggondolni, és néhány dolgot talán másképpen szabályozni a javaslatban.
Én mindössze két dologra szeretnék most kitérni, mert a korábban vitatott rendelkezések közül részben a ma délelőtti bizottsági ülésen több probléma is megoldódott. Alapvetően természetesen mindenben egyetértek a Vastagh Pál képviselő úr által elmondottakkal, de ez a két dolog a következő lenne, amelyben szeretném, ha a tisztelt Ház talán más álláspontra jutna.
Az egyik az, hogy a javaslat nem tartalmaz a gazdasági összeférhetetlenségre vonatkozó szabályozást. Mindannyian tudjuk, hogy a nemzeti képviselők jogállásáról szóló törvény is az évek során folyamatosan bővült különböző összeférhetetlenségi szabályokkal. Úgy gondolom, indokolt, hogy az európai parlamenti képviselőkre vonatkozóan is szülessenek ilyen rendelkezések. Talán a későbbiek során erre majd még sor kerülhet. Én mindenesetre hiányolom, hogy ilyen rendelkezések nincsenek.
A másik fontos kérdés a 16. §-t illeti, amely szerint az európai parlamenti képviselők tanácskozási joggal részt vehetnek az Országgyűlés állandó bizottságainak ülésén, és az integrációval összefüggő napirendi pontok tárgyalása esetén a plenáris ülésen is, de alapvetően a bizottsági ülésen.
Az Európai Parlament, tisztelt Országgyűlés, egy olyan szupranacionális szerv, amelyben a képviselők feladata, hogy részt vegyenek a közösségi jogszabályalkotásban, és gyakorolják az EU intézményei felett az ellenőrzési jogosítványaikat. Ezzel szemben az Országgyűlés nemzeti szerv, melynek tagjai csak olyan képviselők lehetnek, akik az országgyűlési választásokon mandátumot szereztek. Az Országgyűlés közvetve részt vesz az uniós döntéshozatalban is, hiszen ellenőrzést gyakorol a kormány felett, amely a Tanácsban, az Unió legfőbb döntéshozó szervében képviseli a Magyar Köztársaságot. Az európai döntéshozatal sajátosságából adódóan gyakran előfordul érdekellentét, véleménykülönbség az Európai Parlament és a Tanács között. Közjogi szempontból aggályos lenne az a helyzet, hogy az európai parlamenti képviselők az Országgyűlésben kifejtett tevékenységükön keresztül befolyásolhatnák a kormány álláspontját, és ezáltal a Tanács döntését is. Az ilyen helyzetek elkerülésére mondta ki a vonatkozó közösségi jog, norma azt, hogy az Európai Parlament tagjainak megbízatása nem összeegyeztethető a nemzeti parlamenti képviselőséggel.
Mindezek alapján, tisztelt Országgyűlés, a kormány támogatja a javaslatot. Kérem, hogy az imént említett módosítások elfogadásával szavazza meg a Ház.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti képviselők padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem