SZABADOS TAMÁS

Teljes szövegű keresés

SZABADOS TAMÁS
SZABADOS TAMÁS oktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Az ön által felsorolt, elsősorban szociális intézkedések valóban nagyban elősegítik gyermekeink tanulását, de engedje meg, hogy néhány olyan dolgot is felsoroljak, ami elsősorban a szakmai munkát segíti iskoláinkban.
Ha egy mondattal szeretném megjelölni azt, hogy mi jellemzi az első uniós évet: a Nemzeti alaptanterv bevezetésével az arra való rátérés, hogy az eddigi ismeretközlő, ismeret-számonkérő pedagógia mellett és helyett a képesség- és készségfejlesztő oktatás felé szeretnénk inkább az irányt venni, azért, hogy a gyerekeink az iskolában azoknak a képességeknek, készségeknek a birtokába kerüljenek, amelyek nemcsak a magyarországi tízmilliós piacon, hanem a félmilliárdos európai uniós piacon is lehetővé teszik nekik a helytállást.
Én ilyen nagyon fontos lépésnek tekintem ez ügyben például a szövegértés fejlesztését; ilyen nagyon fontos lépésnek tekintem a nyelvi képzést, hiszen köztudott, hogy Magyarországon a felnőtt lakosságnak elenyésző, az ifjú lakosságnak pedig kis része beszél idegen nyelvet. A 9. évfolyamon bevezetendő, illetve bevezetett és most elkezdődő nyelvi előkészítő tanfolyamon, nyelvi tanfolyamon, illetve nyelvi előkészítő osztályban heti 11-16 órában fognak a gyerekek nyelvet tanulni, és ez 12 ezer - nem tévedés: 12 ezer - gyereket fog érinteni ebben a tanévben.
De ilyen - még egyszer mondanám - a Nemzeti alaptanterv, a felülvizsgált Nemzeti alaptanterv szerinti oktatás első osztályban való bevezetése, amely felmenő rendszerben 12 éven keresztül fog teljessé válni, és úgy gondolom, hogy... (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Akkor majd folytatom a következő egy percben.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem