DR. NÉMETH IMRE

Teljes szövegű keresés

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Képviselő asszony, ön néhány évvel el van maradva a tények számbavételét illetően, ezt mindenekelőtt meg kell állapítanom, a Fidesz-kormánynak ugyanis nem volt mit zárolnia, mert négy év alatt egyetlen fillért nem fordított programszerűen a parlagfűterhelés csökkentésére. Ehhez képest azok az intézkedések, amelyek az elmúlt hónapban születtek, érdemi elmozdulást tettek lehetővé, a több mint 800 millió forint - hangsúlyozom: több mint 800 millió forint - fedezettel született intézkedések a pollenterhelés csökkentése érdekében természetesen nem azonnali, de folyamatos javulást fognak előidézni.
Átfogó, országos program indult az elmúlt hónapokban. Vegyük számba, hogy mi történt ennek érdekében! Ebből a nem jelentéktelen összegből, 800 millióból - nem nulla forintból, képviselő asszony - 340 millió forint került felhasználásra, illetve kerül felhasználásra közérdekű védekezés céljából.
(12.50)
Ez az összeg azt a célt szolgálja, hogy ha felszólítás ellenére sem tesz eleget a földtulajdonos vagy földhasználó a gyomirtási kötelezettségének, abban az esetben egy meghatározott szolgáltatóval végeztetik el ezt, természetesen a földtulajdonos, illetve a földhasználó terhére. De hogy a szolgáltatókat ki lehessen fizetni, ebből a 340 millió forintból fedezzük.
A tárcánk ezen túl 223 millió forint előirányzatot csoportosított át. Ezt a Foglalkoztatási és Munkaügyi Minisztérium kapta meg, amely pályázatot írt ki közmunka céljából annak érdekében, hogy az önkormányzatok is részt tudjanak venni ebben a programban. Összesen 282 település kapott ebből az összegből, akik saját hatáskörükben szervezik meg közterületen a parlagfű-mentesítést. Továbbá 107 millió forintot különítettünk el a fölött a 700 millió forint felett, amely a zárolások után még rendelkezésünkre állt. Ezt a minisztérium fedezi.
Természetesen el kell mondanom, hogy azok a földtulajdonosok, akik nem tesznek eleget a gyomirtási kötelezettségüknek, szankciókra, büntetésekre számíthatnak. Annak érdekében, hogy ezek a felszólítások kikerüljenek, a megyei növény- és talajvédelmi szolgálatok, illetve a földhivatalok határszemléket folytattak és folytatnak. Eddig több mint ötezer ilyen felszólítás került kiküldésre azon területek kapcsán, amelyeket a határszemléken gyomos állapotúnak találtak. Természetesen a földtulajdonosok elsődleges kötelezettsége, hogy ilyen értelemben eleget tegyenek a gyomirtásnak.
Öt minisztériummal közösen felhívásokat adtunk közre, parlagfűmentes hetet szerveztünk. Az Országos Tisztiorvosi Hivatal kommunikációs kampányt tett közzé, és természetesen egy aerobiológiai hálózat felújítására is futja ebből a keretből. A tarlókezelésről szóló szóróanyagunkat százezer példányban küldtük szét a gazdálkodók részére. Elkészült a pollenellenőrzés és az időjárás-jelentés közötti tájékoztatási rendszer annak érdekében, hogy nyomon tudjuk követni a folyamatot, és hetente készít a növény- és talajvédelmi szolgálat jelentést. A tavalyi évhez képest már javulás érzékelhető. Remélhetőleg ezt a pozitív folyamatot tovább tudjuk vinni, és azt a négyéves tétlenséget, amit önök okoztak... - meg tudjuk előzni.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem