DR. PETŐ IVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. PETŐ IVÁN
DR. PETŐ IVÁN (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A rendszerváltás óta nem volt példa arra, hogy politikai-bizalmi okok miatt egy miniszterelnök két választás között elveszítse hivatalát. Más európai országok példáját nézve mégsem nevezném a miniszterelnök-cserét rendkívülinek. Az MSZP és az SZDSZ határozottan, gyorsan cselekedett, amikor az ország érdekében új miniszterelnök jelölése mellett döntött. Sem gazdasági, sem politikai válságnak nincs jele, és az ellenzék válságról, káoszról szóló sápítozása nem válik önbeteljesítő jóslattá. Tartozunk annyival a nyilvánosságnak, hogy ezt az alkalmat is felhasználva tegyük világossá, mi történt és miért történt. Mielőtt erről szólnék azonban néhány szót, az SZDSZ nevében ezt az alkalmat megragadva megköszönöm a leköszönt miniszterelnök kétéves munkáját. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Az SZDSZ álláspontja végig világos és egyértelmű volt. Meglehetősen régen úgy gondoljuk, sok a következetlenség a kormány politikájában, amit egyebek között az jelzett, hogy a kormányfő újabb meg újabb úgynevezett prioritásokat hirdetett meg, olykor csak egy-egy beszéd erejéig. Az SZDSZ az európai parlamenti választások előtt világossá tette: ha jól szerepel, azt jelzésértékűnek tekintjük, és a kormányon belül határozottabban lépünk fel a liberális célokért. Mindezt elmondtuk nyilvánosan, és tudta ezt a miniszterelnök úr is. A kormányfő maga is érzékelhette azokat a problémákat, amelyekről szóltam. Az európai parlamenti választások után ő mondta: felvázol egy megoldást, hogyan lehetne hatékonyabbá, eredményesebbé tenni a kormányzást. Megígérte, augusztus végére kész terve lesz politikája megújítására, a kormány átalakítására. A felvázolt megoldást azonban elégtelennek tartottuk. A javaslatokban nem volt koncepció, nem volt határozott irány, nem volt világos cél. A kormányfő tartalmi átalakítás helyett személyi sakkjátszmákba kezdett, ez azonban egyáltalán nem javította véleményünk szerint a kormány teljesítményét. A kormányfő javaslatai nem győztek meg minket. Világossá tettük Medgyessy Péternek, nincs bizalmunk az általa javasolt változásokban, és amikor ennek ellenére figyelmen kívül hagyta véleményünket, közöltük, nincs már bizalmunk személyében. Ekkor mondta a kormányfő: az SZDSZ bizalma nélkül nem tud tovább kormányozni.
Tisztelt Országgyűlés! A koalíciós pártok tegnap hivatalosan is megnevezték közös miniszterelnök-jelöltjüket, és ma, alig egy héttel a nyílt konfliktus kezdete után, minden feltétel biztosítva van ahhoz, hogy alkotmányos keretek között harminc-egynéhány nap múlva új kormánya legyen az országnak, addig pedig a jelenlegi kormány egyértelmű státusa: a kormánypártok támogatásával vigye az ügyeket és meghozza a szükséges döntéseket.
A piac, a gazdaság, miként egy konszolidált demokráciához illik, nem reagált különösebb izgalommal a történtekre, bármilyen hisztériakeltő nyilatkozatokat forgalmaznak is az ellenzéki kollégák. A gazdasági növekedés jelentős, a tőzsde szárnyal, a forint stabil. A vitathatatlanul létező gondok legfeljebb okai, de nem következményei annak, hogy a miniszterelnökkel szemben megrendült a bizalom.
Az SZDSZ többször leszögezte: nem a személyi, hanem a tartalmi kérdések a lényegesek, a kisebb adók, az igazságosabb szociálpolitika, a sorkatonaság megszüntetése, a privatizáció folytatása. Azt akarjuk, hogy azok az elképzelések, amelyek számunkra és hitünk szerint Magyarország számára fontosak, a koalíciós program részévé váljanak. Kormányzati részvételünk célja és értelme, hogy megvalósuljon az adócsökkentés, az egészségügyi és oktatási reform, a rászorultságot figyelembe vevő szociálpolitika, a liberális gazdaságpolitika.
Az a bizalom, ami Medgyessy Péter iránt már nem volt meg az SZDSZ-ben, ma megvan Gyurcsány Ferenc iránt. Arra számítunk, hogy az új kormány programjának kidolgozásával és később megvalósításával igazolja majd ezt a bizalmat, mert kormánya, a szocialista-szabad demokrata kormány megvalósítja a jobb, gondtalanabb élethez szükséges céljait. (Taps az SZDSZ padsoraiból. - Szórványos taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem