DR. HORVÁTH BALÁZS

Teljes szövegű keresés

DR. HORVÁTH BALÁZS
DR. HORVÁTH BALÁZS (MDF): Elnök Úr! Medgyessy Péter miniszterelnök úr 2002-től térdre kényszerítve kormányozta az országot, de 2004 augusztusában állva, államférfihoz méltóan köszönt le. A kormányzó pártok - a szocialisták és a szabad demokraták - őt önhibájából is vékony jégre vitték, és a jéghártya beszakadt alatta. A puccs sikeres volt.
Sajnos, ő nem emlékezett Churchillnek arra a híres mondására: “A kapitalizmusnak az a sajátos hibája, hogy egyenlőtlenül részesít a javakban, a szocializmusnak az a sajátos erénye, hogy egyenlően részesít a nyomorban.” Midőn meghirdette a száz-, majd második száznapos programot - amit egyébként egyedül az MDF-frakció nem szavazott meg -, a miniszterelnök a szegénységet osztotta fel egyenlően. Ez még bocsánatos bűn lenne, de ezen döntésükkel a magyar gazdaság jövőjét, a felemelkedés lehetőségét akadályozták meg hosszú évekre, bízva abban, hogy a jövőtől kölcsönvett pillanatnyi előleg évekre biztosítja a szociálliberális kormánytöbbség támogatását.
Kérem, tévedtek, súlyosan tévedtek! A kétszáz nap után megroppant a magyar gazdaság, majd a nagy elosztási rendszerek reformja sem következett be, és ezzel a magyar gazdaság és társadalom átalakítása ismét hosszú időkre kitolódott.
A kormányfő levonta a következtetéseket, és lemondott. Van már új miniszterelnök-jelöltje a szocialistáknak, akit minden bizonnyal a szabad demokraták is - persze megfelelő ellenszolgáltatás fejében - támogatni fognak.
Annak idején, a választások során a látszattöbbséget szerzett koalíciós pártok (Derültség az MSZP soraiban.) - múltját elhallgatva - nem rejtették véka alá, hogy ki lesz a miniszterelnök. Ezért az ő döntéseit, ha nem is örömmel és azzal nem egyetértve, de kényszerből elfogadtuk.
Nem tudjuk, mit hoz a hátralévő kurta kormányzati ciklus. Azt azonban tudja az MDF frakciója, hogy a hirtelen, kényszerből érett gyümölcsnek nincsen íze, zamata. Nem tudjuk azt, hogy Gyurcsány Ferenc mitől érett meg ilyen hirtelen kormányzásra alkalmas államférfiúvá. Lévén ő maga most is fungáló sportminiszter, ezért itt és most megragadjuk az alkalmat arra, hogy az olimpián részt vevő magyar sportolóknak köszönetünket fejezzük ki az elismert - sajnos volt nem elismert eredmény is - eredményekért. Az iménti metaforára utalva óhatatlanul felmerül bennünk a kérdés: ha Gyurcsány Ferenc ilyen fölényesen nyert, nem lenne-e célszerű őt és néhány politikustársát elküldeni doppingvizsgálatra? (Derültség és moraj az MSZP soraiban.)
Medgyessy Péter miniszterelnök sokat tévedett, súlyos helyzetbe hozta az országot. Lemondása visszaadhatja önbecsülését, talán a nemzetközi politikai közegben is, de az ország helyzetén nem javít. Javasoljuk ezért, hogy utódját támogatva, lássa el őt megfelelő tanácsokkal, hiszen ő is támogatta a miniszterelnököt - akkor még miniszterelnök-jelöltet - a 2002-es választások előtt a kampányban; később főtanácsadója volt. Kérjük a miniszterelnököt arra is, hogy tanácsainál vegye figyelembe az ellenzékben ülő pártok programját is, hiszen ők is az ország felemelése érdekében munkálkodnak.
A kormányzó koalíciós pártoknak azt javasoljuk: törekedjenek a kompromisszumokra. Gyurcsány Ferenc eddig megismert karakterétől eltérően megegyezéses politikát folytassanak, azért, hogy 2006-ban vagy a most már igencsak fogyó legitimáció okából az esetleg előrehozott választásokon a leköszönő szociálliberális miniszterelnök olyan tartással legyen képes átadni nekünk a kormányrudat (Arató Gergely: Ne is álmodj róla!), mint ahogy ezt a kormányfő megtette akkor, amikor lemondott.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem