LEZSÁK SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Mikrofonpróba. (Derültség.) Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Elnök Úr! Az elmúlt másfél évtizedben súlyban is olyan mértékben növekedett meg a tanuláshoz használt tankönyvek, segédkönyvek, szöveggyűjtemények, füzetek, munkafüzetek, szótárak és más segédeszközök mennyisége, hogy azok naponkénti cipelése kimutatható mértékben deformálja a gyermekek gerincét, rontja a testtartásukat, sok gyermeknél egy életre szóló sérülést is okozhat. A növekedés miatt ebben az életszakaszban még puhábbak a csontok, és rendszeres terhelés hatására könnyen változhatnak nemkívánatos irányba is.
Az Egészségügyi Közlönyben közölt felmérés szerint a túlsúlyos iskolatáskák miatt a gyermekek és fiatalok mintegy háromnegyed része hibás testtartású, és az elmúlt évtizedben megduplázódott a fiatalok körében a gerincbetegek száma. Valamit tenni kell a gyorsan terjedő egészségügyi probléma kezelése érdekében. Más országban is ismert ez a probléma, és vagy a tankönyvek, példatárak féléves kötetekre osztásával igyekeznek csökkenteni az iskolatáska súlyát, vagy az iskolában névre szóló szekrényeket alakítanak ki.
Ma az az orvosi javallat, hogy a tanulók testsúlyának egytizedét ne haladja meg az iskolatáska súlya, de sajnos ettől az ajánlástól messze áll a napi gyakorlat. Szinte általános tapasztalat, hogy a naponta hordott iskolatáska súlya eléri a tanulók testsúlyának egyötödét.
Tisztelt Államtitkár Úr! Nem először teszem fel a kérdést: mit kíván tenni a kialakult káros egészségügyi folyamat megfékezése, majd megelőzése érdekében? Tavasszal fogalmaztam ezt meg, akkor Ballai Attiláné szervezett Kaposvárott egy konferenciát ebben az ügyben, akkoriban jelent meg újólag az ÁNTSZ Szolnok megyei intézete és a szolnoki Hetényi kórház munkaközösségének vizsgálata, és örömmel tapasztaltam, hogy az elmúlt napokban (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) még a tárca is megszólalt. Kérem, hogy ossza meg a nagyobb nyilvánossággal az ott hallott intézkedési tervet.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MDF soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem