SZIJJÁRTÓ PÉTER

Teljes szövegű keresés

SZIJJÁRTÓ PÉTER
SZIJJÁRTÓ PÉTER (Fidesz), a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz nem akarja megszüntetni a sorkatonai szolgálatot - sulykolják a közvélemény számára egyes MSZP-s politikusok. Nos, a Fidesz által benyújtott országgyűlési határozati javaslat teljes mértékben eloszlatja a kormánypárti politikusok ködösítését.
(16.30)
Mindenki világosan láthatja, hogy a Fidesz álláspontja szilárd és változatlan az Orbán-kormány által elfogadott alapelvhez képest. Arról az alapelvről van természetesen szó, amelynek alapján először jelent meg hivatalos dokumentumban helyet kapva a professzionális haderő létrehozásának igénye.
Nos, tisztelt képviselőtársaim, azt gondolom, jogosan merülhet fel a kérdés, hogy vajon miért tartottuk szükségesnek ezen országgyűlési határozati javaslat benyújtását. Nos, ennek számos indoka van. Számos indok közül persze a legkevésbé fontos, hogy egyértelművé tegyük a Fidesz álláspontját a sorkatonai szolgálattal kapcsolatban, hiszen a közvéleményt tartósan és érdemben soha nem tudja megtéveszteni az az ármányos szándék, ami hetek, hónapok óta sugárzik a koalíciós pártok egyes politikusainak megnyilvánulásaiból.
Az okok között sokkal fontosabb, hogy őrködjünk a törvényesség fölött. Többször hallottuk a miniszter úrtól, hogy a sorkatonai szolgálatot saját hatáskörben is felfüggesztheti. Felhívtuk a figyelmét, hogy ezt törvényesen nem teheti meg, mert erre kizárólag az Országgyűlés jogosult. Ő ennek ellenére még az elmúlt héten is egy televíziós interjúban hangoztatta ezt az előbb már említett álláspontot.
A honvédelmi törvény ezzel szemben azonban rögzíti, hogy az Országgyűlés jogosult határozatot hozni a honvédség hosszú távú fejlesztésének irányairól, valamint a Magyar Honvédség részletes bontású létszámairól. A honvédelmi törvény leírja azokat az állománykategóriákat is, amelyek létszámát külön-külön is fel kell tüntetni az országgyűlési határozatban. A mindenkori honvédelmi miniszter az ebben foglaltaktól nem térhet el.
Az általunk benyújtott országgyűlési határozati javaslat ennek megfelelően a 2004. év novemberétől, a jelenleg szolgálatot teljesítő katonák leszerelésének dátumától nullában határozza meg a sorkatonai létszámot. Szakmai szempontok mentén természetesen figyelemmel voltunk arra is, hogy a haderő-átalakítás soron következő feladatai között hangsúlyosan szerepel az állományarányok kiigazítása, aminek érdekében a határozati javaslatban a megjelölt létszámadatok között 10 százalékos mozgásteret biztosítanánk a miniszter számára.
Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A határozati javaslat benyújtásának időszerűségét az adja, hogy immár törvényes keretek között szűnjön meg a sorkatonai szolgálat, noha ezt a határozatot illően a kormánynak kellett volna az Országgyűlés elé terjeszteni. Ezt azonban elmulasztotta, mert más keretek között kívánta elérni a sorkatonai szolgálat megszüntetését. Nevezetesen, a koalíciós pártok nem elégedtek meg a korábban együtt, közösen kitűzött céllal, mely szerint a sorkatonai szolgálat és vele együtt a polgári szolgálat megszűnne, és professzionális haderő jönne létre, hanem az alkotmányban rögzítetten akarták a hadkötelezettséget megszüntetni. Ilyenre azonban - és ezt mindenképpen nyomatékosítanám - nincs példa egyetlen NATO-tagországban sem, már ahol egyáltalán áttértek a professzionális haderőre, egyébként ez is kilenc országot tesz ki, de nem tudunk egyetlen olyan, hadsereggel rendelkező államról sem, ahol a hadkötelezettséget szőröstül-bőröstül - mondhatni - felszámolták volna.
A négypárti tárgyalásokon tehát a vita nem arról folyt, hogy megszüntessük-e a sorkatonai szolgálatot, hanem sokkal inkább a hadkötelezettség felszámolásáról és még inkább a visszaállíthatóságának körülményeiről. A közvélemény előtt mindeddig nem volt ismert, hogy a kormány kizárólag két, úgynevezett, minősített időszakban tudja elképzelni a hadkötelezettség visszaállítását, amely két minősített időszak közül az egyiket az általuk kezdeményezett alkotmánymódosítás során akarják nevesíteni az alaptörvényben.
A kormány által rendkívüli helyzetnek nevezett új minősített időszak célja rendkívül homályos, valójában szükségtelen, ugyanakkor a demokratikus intézményrendszerünkre nézve némiképpen veszélyesnek is minősíthető. Valamilyen, senki által nem látható veszélyeztetettségre hivatkozva lehetne kihirdetni, amikor is a kormány olyan jogosítványokat kapna, amelyek lehetővé tennék számára a rendeleti úton történő kormányzást, ráadásul a kormány saját hatáskörben függeszthetné fel az alkotmányos, az alkotmányban rögzített szabadságjogokat.
A kormánypártok elképzelése szerint mindezt a helyzetet akár korlátlan ideig is fenn lehetne tartani, hiszen csak ebben az esetben lehetne visszaállítani a hadkötelezettség intézményét, amely csak addig lenne fenntartható, amíg maga a rendkívüli helyzet is fennáll. Szerény számítások szerint is a hadkiegészítési intézményrendszer felépítése, a kiképzési feltételek megteremtése, a sorozás újraindítása minimálisan 6 hónapot venne igénybe. Az első kiképzett hadkötelesek további 3 hónap múlva helyezhetők csak beosztásba. A szak- és kötelékkiképzés újabb - legalább - 3 hónapot igényelne, tehát már egy év telt el az ország életében, amikor a hadkötelezettség újbóli szükségének paravánja mögé bújva a kormány a törvények mellőzésével, a szabadságjogok semmibevételével akár rendeleti úton is kormányozhat.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Nézetünk szerint a nemzet biztonsága, a haza védelme össznemzeti ügy, és ahogyan az alkotmányunk fogalmaz, minden állampolgár kötelessége. Éppen azért, mert össznemzeti ügyről van szó, az nem használható fel a demokrácia alapértékeinek megsemmisítésére, kétségbe vonására.
A határozati javaslat benyújtásának további oka volt, hogy demonstráljuk, a sorkatonai szolgálat megszüntetése kérdésében konszenzus van a parlamenti pártok között, valamint hogy ezzel is jelezzük, megadjuk a bizalmat a kormánynak az önkéntes haderőre való áttéréshez, annak ellenére persze, hogy a kormány - ezen belül a honvédelmi kormányzat - eddig nem igazán tett látható érdemi lépést a professzionális haderő megteremtése érdekében, csupán kinyilvánította, hogy nem hívnak be több sorkatonát.
Ettől a lépéstől persze még nem válik professzionálissá a Magyar Honvédség, sőt, egyre több jel utal arra, hogy történetének egyik legmélyebb, legnagyobb válságát éli át. Megadjuk természetesen a bizalmat a kormánynak, mint ahogy azt az előbb említettem, de elvárjuk, hogy a felelősségét átérezve teremtse meg a professzionális haderő feltételeit, és ha gyorsított ütemben számolja fel a sorkatonai szolgálat intézményét, akkor gyorsított ütemben, ezzel párhuzamosan folytassa a laktanyák rekonstrukcióját, a hivatásos állomány lakáshoz juttatását, az élet- és munkafeltételek javítását, a haditechnikai eszközpark és a fegyverzet korszerűsítését.
Azt gondoljuk, hogy a kormányzat felelősséggel tartozik az iránt is, hogy a sorkatonai szolgálat megszüntetésével párhuzamosan olyan intézményi kereteket alakítson ki, amely intézményi keretek felkarolják az állampolgárok hazánk iránti kötelességérzetének ápolását, a honvédelem nemzeti ügyként való tudatának a fenntartását.
Elvárjuk a kormánytól, hogy dolgozzon ki olyan intézkedési csomagot, amely által biztosítható, hogy a majdani professzionális haderő - mert azért még, lássuk be, ettől sajnos némiképpen messze vagyunk - ne váljon a társadalomtól elkülönült kaszttá, hanem a jövőbeni formájában is szervesen kapcsolódjon a nemzethez, és első számú feladatának természetesen a haza védelmét tekintse.
Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nagy felelősség hárul most a parlamentre, és nagy felelősség hárul mindannyiunkra, amikor mérlegeljük - kormánypárti képviselőtársaink mérlegelik -, hogy támogatják vagy esetleg elutasítják az általunk benyújtott országgyűlési határozati javaslatot.
(16.40)
Tudniuk kell, hogy ennek a határozatnak az elfogadása jelenti a sorkatonai szolgálat megszüntetésének törvényes alapját. A döntésükkel tehát, tisztelt képviselőtársaim, állást foglalnak abban, hogy a politikai szándékot a törvényesség útján valósítják meg, vagy annak megkerülésével, esetleg alkotmányossági aggályokat ébresztve, éppen az elutasító szavazatukkal hosszabbítják meg a sorkötelezettség fenntartását, ezzel lássuk be, mély csalódást okozva a választópolgároknak.
Arra kérem önöket, előterjesztő társam nevében is, tisztelt képviselőtársaim, hogy támogassák a benyújtott indítványt, és szavazatukkal erősítsék majd meg azt a közös szándékunkat, hogy Magyarországon ez év novemberétől ne kerüljön sor újabb katonai behívásokra.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem