JUHÁSZ FERENC

Teljes szövegű keresés

JUHÁSZ FERENC
JUHÁSZ FERENC honvédelmi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselő Úr! Őszinte tisztelettel adózóm azért a teljesítményért, amit itt az elmúlt tíz percben mutatott; elsősorban nem a tartalmi dolgok okán, hanem azért a retorikai teljesítményéért, amellyel képes volt mosolygás nélkül elmondani sokszor mosolyra fakasztó érveit. (Derültség az MSZP padsoraiból.) Ez mindenféleképpen olyanfajta erény, ami a politikai porondon szükséges és elfogadható. Akkor is így van ez, ha nagy magabiztossággal szólt a négypárti értekezletekről, amelyek egyikén sem volt ott. Akkor is igaz ez, amikor nagy magabiztossággal beszélt több olyan kérdésről, amely nincs a parlament napirendjén, mivel egyszerűen nem engedték ide, hiszen az alkotmánymódosítással kapcsolatos vitát önök gátolták meg, önök akadályozták meg.
De hogy ön ne mondhassa azt, hogy ármányos szándék vezérel bennünket, ezért hajlandó vagyok azt az előfeltevést elfogadni, amit ön mondott, hogy tudniillik önök érdekeltek a sorkatonai szolgálati kötelezettség megszüntetésében, és nem egyszerűen csak érdekeltek, hanem ezt tevőlegesen is támogatják. Igaz, ezt némiképpen árnyalja az, amit annak idején Orbán Viktor mondott, hogy tudniillik a sorkatonára a lányok is másképpen néznek, éppen ezért indokolt az intézmény fenntartása; meg azért is, hogy alakiasabban mozogjanak ezek a szerencsétlen fiatalok; meg azért is, mert az alatt a hat hónap alatt fogják majd megtanulni a hazaszeretet minden csínját-bínját. Mondta ezt az önök vezetője - én hajlandó vagyok elfeledni és elfogadni azt, hogy önök, most már mindenféle ármányos szándék nélkül, belátták a sorkatonai szolgálati kötelezettség megszüntetésének időszerűségét; elfogadják azt a biztonságpolitikai helyzetet, ami arról szól, hogy a Magyar Köztársaságnak valóban egy hosszú távon profi haderő kialakítása a célja, aminek az első lépései kapcsán ez még nyilvánvalóan nem tekinthető annak.
Én azt hiszem, hogy ez a szándék teljességgel elfogadható, és tulajdonképpen azt gondolom, hogy önök jót akarnak. El is tudom fogadni, és remélem, hogy a jegyzőkönyv is, és mindenki, aki bennünket lát és hall, rögzíti, hogy a Fidesz támogatja a sorkatonai szolgálati kötelezettség eltörlését. De mivel ez az országgyűlési határozati javaslat nem arról szól, mint ami az önök eredeti szándéka, hogy tudniillik egy alkotmányosan koherens jogszabályi háttérrel eltörölhessük a sorkatonai szolgálati kötelezettséget, hanem egy olyanfajta szépségtapasz, ami a rosszindulatú emberek szerint egyfajta másodmegközelítése és másodszándéka annak, hogyan lehet leplezni az önök tartózkodását ennek az intézménynek a megszüntetése kapcsán, éppen ezért azt is mondhatnám, hogy önök jót akarnak, csak rosszul.
Azt hiszem, az volna a legcélszerűbb és a legszerencsésebb, ha önök visszavonnák ezt az országgyűlési határozati javaslatot, és a jövő héten a kormány által benyújtott alkotmánymódosítás és honvédelmi törvény megszavazásával demonstrálnák, hogy a sorkatonai szolgálati kötelezettség eltörlésének jogi feltételrendszerével egyetértenek, a szabályozást szükségesnek és fontosnak tartják. Tudja, képviselőtársam, az a nagy probléma, és ez ténylegesen nagy probléma, hogy látszólag az a különbség közöttünk, hogy önök az egyik rubrikába nullát írnak - én meg a rubrikát nem akarom. És a kettő között nemcsak az a különbség, hogy van rubrika, nincs rubrika, és nulla, hanem az, hogy önök ezzel a lépésükkel még fenntartanának egy olyan intézményrendszert, amelyik a sorkatonai szolgálati kötelezettséget kiszolgálná, amely ebben a pillanatban is annak a működtetésére és fenntartására hivatott - erről most nagyvonalúan elfeledkeznek.
Én azt hiszem, hogy az, amit a kormány ezen a héten elfogadott, megfelelő választ jelent arra, hogyan lehet közösen jót, jól akarni, és bebizonyítani a társadalomnak, hogy a sorkatonai szolgálati kötelezettség eltörléséhez szükséges jogi intézményrendszert képesek vagyunk közösen kialakítani. Éppen ezért ismételten és hangsúlyosan arra szeretném önöket kérni, hogy vonják vissza.
Ha ezt nem tennék meg, akkor pedig arra kérem a kormánypárti többséget, hogy legyenek kedvesek elutasítani ezt a javaslatot, egyszerűen azért, mert a probléma megoldására alkalmatlan, és a rossz szándékú embereknek azt a véleményét erősíti, amit Szijjártó képviselő úr ármányos gondolatként volt kedves jelezni, hogy tudniillik ez nem más, mint a Fidesz taktikai húzása, amivel éppen az eredeti szándékukat akarják leplezni. Ha egyetértünk, és miért ne értenénk egyet, hiszen ön itt most azt mondta, akkor semmi akadálya nem lesz annak, hogy a jövő hetet követő héten a parlament közös akarattal módosítsa az alkotmányt és a honvédelmi törvényt.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem