DR. VADAI ÁGNES

Teljes szövegű keresés

DR. VADAI ÁGNES
DR. VADAI ÁGNES (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Ezen a nyáron “Sorkatonai szösszenetek” címmel lassan egy kötetet állíthatunk össze; és igazságtalan lennék, ha azt mondanám, hogy nem minden oldalról voltak ilyen szösszenetek. Mégis, ha megengedik, és ez nyilván szubjektív értékítélet, én a kedvencemet szeretném elmondani, amely a következőképpen hangzott, éppen az ezzel az országgyűlési határozati javaslattal kapcsolatosan tartott sajtótájékoztatón: “Furcsa, hogy olyan szocialista képviselők is beleszóltak az elmúlt hetek e témával kapcsolatos vitáiba, akik nem vettek részt a tanácskozáson, és olyan politikus is, aki személyesen érintett, hiszen nem volt még sorkatona, ezért nyilvánvaló, hogy szeretné elkerülni a sorkatonai szolgálatot.” Visszautasítom ezt a vádat Szijjártó Péter nevében és helyett is, régi tanítványom a képviselő úr, és nem gondolom, hogy bármikor is szerette volna elkerülni a sorkatonai szolgálatot. Ő az egyik előterjesztője ennek az országgyűlési határozatnak, és nyilván nem titok, hogy ő maga sem volt sorkatona, de nem ezzel a szándékkal nyújtotta be. Ugyanakkor, aki ezt a szösszenetet elmondta a sajtónak, ugyanilyen határozottsággal nyomott gombot az előző ciklusban a T/2293. törvényjavaslatnál, amely a magzati élet védelméről szólt. Pedig úgy gondolom, hogy nem volt terhes soha.
Abban tehát, tisztelt képviselőtársaim, egyetérthetünk itt a sorkatonasággal kapcsolatosan, hogy mindenki szeretné ezt megszüntetni, hiszen ez hangzott el ellenzéki képviselőtársainktól is. Ez számomra azt is jelenti, a Fidesz egyetért azzal, hogy az átállás feltételei fennállnak, különben miért támogatná azt, hogy térjünk át arra, hogy ne legyen sorkatonai szolgálat Magyarországon. Egyetlen különbség van talán közöttünk: ez a módszer, a módszereink eltérnek. Mi, kormánypárti képviselők azt mondjuk, módosítsuk az alkotmányt. Önök, tisztelt ellenzéki képviselőtársaim, egy országgyűlési határozattal szeretnék ezt megoldani. Én személy szerint úgy látom, hogy ha van egy társadalmi kérdés, amelyet az alkotmányban rögzítünk, nevezetesen, hogy ma Magyarországon van sorkatonai szolgálat, és úgy gondoljuk, hogy ne legyen többé sorkatonai szolgálat, akkor ezt bizony alkotmánymódosítással kell megtenni. Ahogy azt is alkotmánymódosítással kell majd megtenni, ha egyszer esetleg szükség lesz erre a sorkatonai szolgálatra.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ez egy nagyon fontos társadalmi kérdés, rendezése csak és kizárólag az alkotmányban lehetséges, mert életeket és szó szerint életeket érint ez a kérdés.
Zárásként, mivel látom, hogy mindenki készülődik lassan a hétvégére, kettő darab megjegyzést szeretnék tenni.
(17.30)
Volt ebben az országban egy petíció. Ezt a petíciót igen sokan aláírták, több mint egymillióan. Aztán megtudtuk azt... - ebből készült nyilván egy lista, hiszen akik aláírták, a nevüket és a címüket is ráírták. Később az ellenzék egyik vezetőjétől, volt oktatási minisztertől megtudtuk azt is, hogy tulajdonképpen ebből az egy listából már két listát lehetett készíteni, hiszen aláírták a Fidesz-petíciót baloldali érzelmű állampolgárok is. Tehát már volt két lista: jobboldali érzelmű állampolgárok listája és baloldali érzelmű állampolgárok listája. Mondanom sem kell, mélyen megdöbbent, hogy éppen egy volt oktatási miniszter jelenti ki ezt a sajtóban. Ez azért is megdöbbentő számomra, hiszen Magyarországon az állami iskolák és általában az állammal kapcsolatos intézmények világnézeti semlegességét éppen neki kellene nagymértékben támogatnia, még akkor is, ha ellenzékben van.
Tisztelt Képviselőtársaim! Szóval, létezik ez a két lista. Ezen a két listán szerepelnek nevek, olyanok, akik támogatják a jobboldalt, olyanok, akik támogatják a baloldalt. Egy ilyen országgyűlési határozati javaslat, amely bármikor visszaállítható, lehetőséget ad arra is, hogy az országgyűlési határozati javaslat visszaállításakor, nevezetesen, majd amikor esetleg önök kormányra kerülnek, elővegyék ezeket a listákat, és megnézzék, hogy vajon ki volt az, aki támogatja önöket, és ki volt az, aki nem támogatja önöket. Oszlassák el ezeket a nézeteket, tisztelt képviselőtársaim! Oszlassák el azt, hogy önök egyszerű többséggel szeretnék a sorkatonaságot visszaállítani, oszlassák el azt a nézetet, hogy önök az országgyűlési határozati javaslattal a listával együtt szeretnének kufárkodni! Éppen ezért támogassák az alkotmánymódosítást, ezzel kényszerítve rá a mindenkori hatalmat arra, hogy bizony az ellenzéki képviselőkkel közösen találjon megoldást.
Végül az Orbán-kormány alapelveit illetően, bár Szijjártó képviselő úr már nincs a teremben, szeretnék idézni egy 2001 márciusában, éppen Orbán Viktortól elhangzott mondatot: “Azokra kicsit másképp tekint az ember, akik nem tettek katonai esküt.” Szeretném remélni, hogy sem Szijjártó Péterre, sem Rogán Antalra, sem Szabó Jánosra - és még lehetne sorolni, hány olyan ember van, aki nem teljesített sorkatonai szolgálatot - nem néz másképpen az ellenzék.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem