DOBÓ LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DOBÓ LÁSZLÓ
DOBÓ LÁSZLÓ, a honvédelmi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Nehéz helyzetben vagyok, hiszen a mai honvédelmi bizottsági ülésen sok minden történt, de én azt nem nevezném vitának; nevezhetném személyeskedésnek, nevezhetném az ügy elodázásának, de biztos, hogy nem érdemi vita zajlott, legalábbis a kormánypártok részéről, mert meggyőződésem szerint nem vették maguknak a fáradságot, hogy ezt a határozati javaslatot alaposan végigtárgyaljuk, és valóban ennek a lényegéről beszéljünk.
Elérkeztünk ahhoz az időponthoz - és meg kell mondjam őszintén, hogy mi ezt az időpontot nem 2004 novemberére tűztük ki, hanem hosszú távú folyamatnak gondoltuk el, jóval hamarabb, mint ahogy a Medgyessy-kormány megalakult volna -, amikor felelős politikai vezetők részéről elhangzott, megjelent a médiában, hogy 2004 novemberében leszerel az utolsó sorkatona, és nem hívnak be sorkatonai szolgálatra újabb magyar fiatalokat.
Ahhoz, hogy 2004 novemberében ez a kormányzati politikai szándéknyilatkozat valósággá váljon, már most időcsúszásban és késésben vagyunk ahhoz, hogy az ehhez szükséges lépéseket megtegyük. Mi nem úgy látjuk a helyzetet, mint ahogy azt a miniszter úr elmondta - itt valószínűleg egy jogértelmezési különbség van a miniszter úr és közöttünk, nyilván a jogászok erről hosszan el fognak vitatkozni. Tehát mi nem úgy látjuk ezt a helyzetet, hogy ez a miniszter úr hatáskörében lenne, hanem azt gondoljuk, hogy mindenféleképp parlamenti döntés szükséges hozzá.
Ez indokolta a határozati javaslat benyújtását, hiszen ez a határozati javaslat semmi másról nem szól, tisztelt képviselőtársaim, mint hogy 2004 novemberében leszereljen az utolsó magyar sorkatona, és ne hívjunk be újabb magyar fiatalokat sorkatonai szolgálatra. Ezt szeretné elérni a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség.
(16.50)
A bizottsági ülésen - habár az előbb Juhász miniszter úr itt Szijjártó képviselőtársamnak a szemére vetette, hogy olyan dolgokról beszélt, ami nem került a tisztelt plénum elé - azért igenis, keményen felvetődött az alkotmánymódosítás is, többek között a honvédelemről szóló törvény módosításának a kérdésköre is érintőlegesen. Ez a határozati javaslat nem zárja ki, sőt szükségesnek tartja, utal arra, hogy a honvédelmi törvényt is módosítani kell.
És azt is elmondtuk, tisztelt képviselőtársaim, hogy a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség nem zárkózik el az alkotmánymódosítás elől sem. Azt azonban szerintem nem szabad számon kérni, hogy egy olyan törvényt, Magyarország alaptörvényét új intézményekkel megspékelve sorkatonai szolgálat eltörlése címszó alatt módosítsuk. Ez egy hosszú jogi procedúra, azt gondolom, hogy jó pár embernek, nemcsak nekünk mint képviselőknek, hanem jogászoknak, alkotmányjogászoknak igenis döntő szava kell hogy legyen ezen alkotmánymódosítási folyamatban, amely egyben egyébként NATO-kihívásokkal is összefonódik. Mi ezt a mai napon is elismerjük, ezt sose vitattuk. Azonban nem gondoljuk, hogy egy lepel alatt, mint például a sorkatonai szolgálat eltörlése, új jogintézményeket vezessünk be meggondolatlanul, megfontolatlanul az alkotmányba.
A mai határozati javaslat tehát azt az elvárást, amely nemcsak a kormány részéről, nemcsak az ellenzék részéről, hanem a magyar társadalom jelentős részéről is megfogalmazódott, miszerint 2004 novemberében szereljen le az utolsó sorkatona, és ne hívjunk be újabb sorköteles magyar fiatalokat katonai szolgálatra, ezt célozza, és ezt segíti elő. Meggyőződésünk, hogy ez az egyetlenegy törvényes megoldás az összes többi felvázolt közül, amellyel ezt a célt el lehet érni, és azt gondolom, hogy ha valaki politikai okokból ezt nem látja be, és ezért nem áll e mellé a határozati javaslat mellé, az tulajdonképpen a saját céljait hiúsítja meg, és azt hiúsítja meg, hogy 2004 novemberében közös, elgondolt dolgainkat ily módon kivitelezni tudjuk. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem