CSAMPA ZSOLT

Teljes szövegű keresés

CSAMPA ZSOLT
CSAMPA ZSOLT, az MDF képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az 1990-es évek elejétől napirenden lévő kérdés, milyen körülmények között, mikortól célszerű áttérni a szerződéses, sok esetben professzionálisnak nevezett haderőre.
A nyugati haderők áttérése a szerződéses formára nem okozott különösebb gondot, hiszen évtizedeken keresztül megfelelően finanszírozott, korszerű, korszerűen felszerelt, kielégítő, sőt sok országban átlag feletti élet- és szolgálati viszonyokat biztosító sorozott hadsereget szervezett át hivatásos haderővé. A Magyar Honvédség felszereltsége, harckészültsége, felkészültsége jóindulatúan nevezhető megfelelőnek. Ezen sommás értékelés alól kivételt képeznek a külföldi békefenntartó, béketeremtő alegységeink, amelyeket jelentős többletköltséggel - amit az itthoni erőktől vonnak el - jól felszereltünk, mondhatjuk, kiválóan kiképeztük a mindenkori feladat elvégzésére.
A magyar politikusok között is elfogadott nézet, hogy a szerződéses haderőre való áttérés szükséges, de ahhoz meg kell teremteni az anyagi eszközöket, jól kell felszerelni a katonáinkat, kiválóan kiképezni, és megfelelő élet- és szolgálati viszonyokat teremteni a hivatásos és szerződéses állománynak, amely biztosítja az optimális szolgálati időt, ami a professzionalitás, a professzionalizmus eléréséhez szükséges. Ugyanis a szerződéses katonák egy-másfél évet, a mai gyakorlat szerint sok esetben még ennyit sem szolgálnak; a szerződéses haderő úgy viselkedik, mint egy sorozott, csak sokkal drágábban, nagyobb ráfordítások árán. Ezt az egységes politikusi nézetet bizonyítja a 61/2000. országgyűlési határozat, amelyet nagy többséggel fogadott el az Országgyűlés, és tíz évet biztosított az átmenetre. A Magyar Szocialista Párt kampányjelleggel említette meg, hogy egy ciklus alatt 2006-ig meg kell valósítani az átmenetet, amely a kormányprogramban is megjelent. A határidő azóta többször módosult, most már 2004. november 2-át emlegeti a miniszter, hogy akkortól már nem szolgál sorozott katona a haderőben.
Tény, hogy a magyar társadalom többsége támogatja a sorozott haderő megszüntetését. A Magyar Demokrata Fórum katonapolitikai szekciója és képviselőcsoportja az elmúlt tizennégy év alatt többször napirendre tűzte ezt a kérdést. Az összegzett vélemény: támogatjuk a szerződéses haderőre történő áttérést, ha körültekintően van előkészítve, amelyen belül a legfontosabb, hogy a költségvetés biztosítsa a haderő korszerű felszereltségét, kezdetben a katonák legalább jó színvonalú kiképzését; az állomány élet- és szolgálati körülményei belátható időn belül közelítsék meg legalább az európai NATO-országok átlagszínvonalát, és a fejlesztéssel párhuzamosan növekedjék a szerződéses katonák létszáma.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem