BURÁNY SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

BURÁNY SÁNDOR
BURÁNY SÁNDOR foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársam! Vannak esetek, amikor a jog kevesebb az igazságnál, és a jog által biztosított lehetőségek sem feltétlenül elégítik ki igazságérzetünket. Attól tartok, hogy az ön által vázolt eset tipikusan ebbe a kategóriába tartozik.
Ha az ön kérdése mögött egyszerű munkajogi érdeklődés állna, akkor erre könnyű választ adhatnék: a munka törvénykönyve csak meghatározott, nagyon is speciális esetekben teszi lehetővé, hogy szakszervezeti vezetőknek a munkaadó felmondjon. A szakszervezeti vezetőknek többletjogosítványaik vannak, és ez alapján munkaviszonyuk rendkívüli felmondással történő megszüntetéséhez a törvény a közvetlen felsőbb szakszervezeti szerv előzetes tájékoztatását kívánja meg.
Azon is nehéz vitatkozni, hogy egy jogállamban a törvény betartása felett a független bíróságok őrködnek; bárki, aki úgy érzi, hogy a törvényeket nem tartották be, ezekhez a bíróságokhoz kell hogy forduljon. (Folyamatos zaj. - Az elnök megkocogtatja a csengőt.)
Azzal is egyetértek, hogy a magyar bíróságok rendelkezésére álló idő, amelyben adott esetben elbírálja egy ügynek a megítélését, időnként túlságosan hosszú. Ebben az ügyben viszont, azt hiszem, kevés, hogyha egyszerűen jogi és bírósági úton keressük a választ, hiszen ez az eset egy speciális munkahelyen történt, a közszolgálati rádiónál, ezért ennek az ügynek a szálai messzebb vezetnek annál (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Hozzátok!), mintsem hogy egyszerű munkajogi esetről legyen szó.
Ami a munkajogot illeti, a képviselő úr tudja, hogy a munka törvénykönyve átfogó szabályozásra kerül a következő évben. Ezúton is kérem a parlament minden képviselőjét, hogy amennyiben az átfogó szabályozás során olyan pluszjogosítványokat kívánnak érvényesíteni, amelyek a szakszervezeti vezetők jogállását biztosabbá teszik, akkor én ehhez partner leszek.
Ebben az esetben viszont - túl a munkajogon - a közszolgálatiságról van szó, képviselő úr, és arról, hogy egy újságíró mit tehet akkor, ha a saját belső parancsa szerint ezt a közszolgálatiságot képviseli, és munkaadói mégsem méltányolják. Ebből a szempontból személy szerint az esetet botrányosnak tartom, de miniszterként a jogi következményekkel kell számolnom, ezért arra kérem még egyszer a képviselő urat, hogy amennyiben a munka törvénykönyve átfogó szabályozásánál ezzel kapcsolatban javaslatai vannak, azt az Országgyűlésnek nyújtsa be.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem