TÓTH ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

TÓTH ANDRÁS
TÓTH ANDRÁS, a költségvetési és pénzügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. “Aki nem dolgozik, az nem követ el hibát, aki pedig dolgozik, az követ el hibát. Jó az, ha valakinek van önkontrollja. Nem a tévedés a hiba, a bűn, hanem, ha a tévedést felfedezzük, és azt nem javítjuk ki, az a nagyobbik gond.”
Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ezek a gondolatok szocialista képviselőtársaink szájából hangzottak el a költségvetési bizottság ülésén. Úgy gondolom, ezek a gondolatok már önmagukban alapot adtak volna ahhoz, hogy az ellenzék ne támogassa az előttünk fekvő javaslatot. De számos aggály, észrevétel is megfogalmazódott a részünkről, ezeket szeretném most önökkel megosztani. Ahogy Molnár Albert is utalt rá, aggályként fogalmazódott meg ellenzéki részről, hogy mennyire van összhangban az előterjesztés a jogalkotásról szóló törvénnyel. Megengedhető-e az, hogy most, 2003 márciusában egy olyan rendelkezést léptessünk ismételten hatályba, amely 2001. december 31-én volt hatályos? Hosszas vita volt, és aggály merült fel azzal kapcsolatosan, hogy az APEH iránymutatása, amely az adóbevalláshoz készült, mennyire született a törvény szellemében, mennyire követi a törvényi előírásokat. Hány százezer ember az, aki a téves APEH-iránymutatás miatt adózásánál hátrányt szenvedett el?
Aggályként merült fel az, hogy most korrigáljuk az adótörvényeket, az szja-törvényt, de hogyan fog ez lecsapódni a nagy rendszereknél, például a közszférában vagy a nagyvállalatoknál, ezek adózással kapcsolatos számítógépes rendszerében. Hogyan fog ez megjelenni, hány embert fog ez érinteni? Az előterjesztő képviselője megfogalmazta a bizottsági ülésen azt, hogy ő úgy ítéli meg, még megfelelő időben jöttek ezek az intézkedések. Kérdés, hogy megfelelő időnek tekinthető-e ez a rendelkezés akkor, amikor az eva választási határideje tavaly december 20-án lejárt.
Gondoljunk bele, tisztelt képviselőtársaim, esetleg voltak olyan vállalkozók, akik éppen azért nem választották az evát mint lehetséges módozatot, mert ezek a bizonyos rendelkezések, amelyeket most módosítani kíván a kormányzat, benne voltak az evával kapcsolatos szabályozásban. Időben történt ez a rendelkezés? Úgy ítéljük meg, hogy egyáltalán nem.
Gondoljunk bele, hogy időben történik-e a rendelkezés, hiszen március 20-án lejár az szja-bevallási határidő. Nagyon sok embernél már februárban elvégezték a munkáltatók az szja-bevallást, illetve az elszámolást. Egyáltalán március 20-áig lesz-e ebből a törvényből valami? Meggyőződésünk, hogy nem lesz. S ha mondjuk, jóvá is teszi a törvény az elkövetett korábbi hibát, mi van azokkal, akik kamatveszteséget szenvedtek el amiatt, hogy nekik többletadót kellett befizetniük, vagy nem tudtak időben megfelelő összegű adót visszaigényelni? Mi van a többletköltségekkel? Hiszen az indoklás is mondja, hogy önrevízióval korrigálható a tévedés, de annak is vannak költségei - nyomtatványköltség, az időráfordítás költsége; ne is beszéljünk arról, hogy mi van akkor, ha valaki adótanácsadót vesz igénybe.
Tehát számos probléma, számos aggály megfogalmazódott a részünkről, és ez vezetett oda, hogy az ellenzék egységesen nem támogatta a törvényjavaslatot.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem