KÉKESI TIBOR

Teljes szövegű keresés

KÉKESI TIBOR
KÉKESI TIBOR (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Én is azt gondolom, a kormánypárti képviselők mindenképpen büszkék kell legyenek arra, hogy képesek és tudják is, hogy hibáztak egy törvény megalkotásánál, és ezt a hibát elismerik.
A javaslatokban látható, hogy alapvetően időbeli hatállyal, illetve átmeneti rendelkezésekkel függnek jórészt össze a döntések, illetve a problémák, és éppen ezért szerintem különösebben nem is szükséges indokolni azt, hogy miért kerültünk ebbe a helyzetbe, hiszen új szabályozások, ki nem próbált, előzmény nélküli lépések történtek meg. Én azonban most annyiban meglepetést szeretnék okozni a plénumnak, hogy én nem Tállai képviselő úr felszólalásához, hanem inkább Tóth képviselő úréhoz tudnék kapcsolódni, elsősorban azért, mert szakmai indokokat szeretnék mondani.
A jogalkotás visszamenőlegességéről szóló észrevételt annyiban tudnám csak kezelni, hogy különválasztva a magán- és a közjog területét, a magánjogban maga a Ptk. is elismeri a visszamenőleges hatály, a visszamenőleges jogalkotás lehetőségét, igaz, kivételes jelleggel. Ezzel most azért nem érdemes foglalkozni, mert az adótörvények döntően a közjog területére esnek. Itt azonban a visszamenőleges hatály tilalma csak abban az esetben állna meg, ha kedvezőtlen módon, hátrányos módon, újabb kötelezettséget előírva szabályozná a régi állapotokat; itt pedig egy választási lehetőségről van szó, ahol az állampolgár, az adózó el tudja dönteni, hogy számára melyik az előnyösebb.
Úgy hiszem, a létszámvitában elhangzottak igazolják is, hogy nagyon extrém helyzetről van szó, és mint ahogy az APEH közleményeiből ismerjük, ők önként vállalják ennek a felkutatását és ezeknek a korrigáló lépéseknek az adótörvény elfogadása pillanatától kezdve az egyoldalú végrehajtását is.
Köszönöm szépen a szót, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem