DR. LÁSZLÓ CSABA

Teljes szövegű keresés

DR. LÁSZLÓ CSABA
DR. LÁSZLÓ CSABA pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Urak! Annak ellenére, hogy ez a vita sok tekintetben nem az előterjesztésről szólt, és viszonylag kevés szó hangzott el arról, hogy az eva kapcsán milyen módosítási javaslatok vannak a törvényjavaslatban, s azt hiszem, néhány más kérdés esetében is viszonylag kevéssé tekinthető szakmainak a vita, azt hiszem, nem volt minden tanulság nélküli.
(11.10)
Annak ellenére, hogy ha az egyes felszólalásokat valaki végighallgatta, akkor az az érzése támadhatott, hogy azonnal vissza kellene vonnunk ezt a törvényjavaslatot a kezdeti lendület alapján, azt hiszem, mégis érdemes röviden összefoglalnom azt, hogy elhangzott az végül is ellenzéki képviselők szájából: nem rossz szándékú és helyre tesz. Ami azt jelenti, ezek szerint mégiscsak szükség van erre a törvényjavaslatra, és úgy látom, hogy a vitának ezt az eredményét mindenképpen érdemes a végén elmondani.
Ami az evát illeti, elhangzott, hogy hányan választották az evát. A pontosság kedvéért valóban érdemes rögzíteni: 60 ezer körüli vállalkozó választotta, ami nem azt jelenti, hogy önmagában 60 ezer embert érint, hanem ezeknek a vállalkozóknak lehetnek alkalmazottai, segítő családtagjai, tehát nem 60 ezer embert érint bármilyen módosítás, amely az evát érinti.
Ráadásul hozzá kell tennem, hogy ez az első kísérleti év. Nyilvánvalóan, azok alapján a tapasztalatok alapján, amit a vállalkozók fognak ez alatt az egy év alatt szerezni, lehet, hogy többen fogják, lehet, hogy kevesebben fogják a következő évben választani. Nekem egyébként az a visszajelzésem a vállalkozói körökből, hogy aki eddig választotta, az nem gondolja azt, hogy a későbbiekben ebből vissza kell lépnie, szerintem a későbbiekben inkább csak nőni fog az evát választó vállalkozók száma.
Azt is elmondtam - valószínűleg nem figyelt eléggé a tisztelt képviselő úr, amikor arról beszéltem -, hogy az elmúlt években az adóreform óta bizony nem egyszer volt olyan, hogy az adótörvények változtatására sor került az elfogadás után. Volt, amikor hatálybalépés előtt más törvényben, volt, amikor hatálybalépés után. Én nem azt mondtam, hogy ez természetes. Arról beszéltem, hogy erre volt példa, és arra is külön kitértem, a későbbiekben arra kell törekednünk, hogy minél kevesebbszer kerüljön erre sor, mert nyilvánvalóan nem szerencsés, hogyha később kell az adótörvényeket korrigálni. Azt gondolom, hogy ebben a tekintetben világosan önkritikát gyakoroltam a kormány, illetve a saját nevemben. Azt hiszem, ezt kár megkérdőjelezni.
Mindenképpen fontos azt is elmondani, hogy azok a módosító javaslatok, illetve az a törvényjavaslat, ami itt van, mindenképpen kedvező azok számára, akik az evát alkalmazzák. Kedvező azok számára, akiknek sajnos azokat az illetékszabályokat alkalmazniuk kell, amelyek ebben az illetéktörvény-módosításban találhatók. Azt hiszem, hogy csak arra kérhetem a későbbiekben a tisztelt Házat, hogy a lehető leggyorsabb eljárásban fogadja el a törvényjavaslatot, hogy minél hamarabb hatályba tudjon lépni, és tudjanak élni az abban foglaltakkal.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem