LEZSÁK SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A kérdés ugyan elméleti jellegű, de gyakorlati következménye is van. Mivel a Homokhátságon élek, ahol nemcsak a vízpótlásra, de a talajjavításra szükség van, ezért illik ide ez a kérdés. Ugyanis bizonyos esetekben nagyon nehéz határvonalat vonni a gazdaságpolitikai megfontolásból hozott termelési célú támogatások és a környezetvédelmi célú kiadások között.
A határvonal megvonása ilyen bonyolult esetekben is elkerülhetetlen, mert míg a gazdaságpolitikai szemlélet a termelési célú támogatások szinte teljes körű leépítését szorgalmazza, addig környezetvédelmi feladatokat szerte a világon általánosan támogatnak állami költségvetési forrásokból. Olykor csak egy kiforratlan döntés következménye az, hogy fellendül vagy elhal valamely gazdálkodói és egyben környezetvédelmi feladatokat is ellátó tevékenység. Ilyen határeset véleményünk szerint a magyarországi alginittermelés feladatainak a megítélése is. Az alginit alga biomasszából, vulkáni porból és tufából álló kőzet, mikro- és makroelemekben rendkívül gazdag, és 25-30 százalék a szervesanyag-tartalma, emellett 62 nyomelemet tartalmaz. Minden olyan makro- és mikroelem megtalálható benne, ami a komplex talajjavításhoz szükséges. Alkalmas talajok elsavanyodásának a meggátolására, lassítja vagy megállítja a talaj erózióját, megakadályozza a foszfor, a nitrogén és a kálium talajvízbe, élővízbe történő bemosódását, amit különösen a Tisza mentén tapasztalhatunk. Ha csak a mezőgazdasági termelésben betölthető pozitív szerepét nézzük, akkor pusztán gazdasági kérdés az alginit kitermelésének a támogatása.
Mi erről a kérdésről a tárca véleménye? Várom államtitkár úr válaszát. Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem