DR. LAMPERTH MÓNIKA

Teljes szövegű keresés

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA belügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Természetesen a polgármesterek minden kérdésükre, amelyeket a kormányhoz vagy bármelyik kormánytaghoz intéznek, kapnak választ.
Nyilván nem véletlen, hogy a polgármesterek arra a napra időzítették a nyílt levél nyilvánosságra hozatalát, amikor valamennyi település polgármesterét a miniszterelnök úr az európai uniós kampány indításaként, mintegy partnerként megszólította egy nagy rendezvényen. Nagyon sajnálom, hogy az aláíró polgármesterek közül sokan voltak, akik erre a rendezvényre nem jöttek el, mert egyébként azt is azonos módon fontosnak tartom, mint amennyire azok a kérdések fontosak, amelyekről ön beszélt.
Természetesen az önkormányzatok 2003. évi költségvetése nem olyan kedvező, mint amilyet az önkormányzatok szeretnének, és készséggel elismerem, hogy ebben az évben takarékos gazdálkodásra lesz ahhoz szükség az önkormányzatoknál, hogy biztonságosan tudjanak gazdálkodni a 2003. évben. És természetesen azzal is tisztában vagyok, tisztában van a kormány, hogy fejlesztésre értelmesen több forrást is el lehetne költeni, mint amennyi ebben az évben rendelkezésre áll.
A képviselő úr, elnök úr állításai közül azonban az nem felel meg a valóságnak, hogy az önkormányzatok számára nem biztosítja a közalkalmazotti béremelés fedezetét a költségvetés. Ez nem felel meg a valóságnak. (Közbeszólások a Fidesz soraiból: De igen! Hátul is bólogatnak!) Ugyanis az önkormányzatok számára az állami támogatás növekményéből, a személyi jövedelemadó helyben maradó részének növekményéből, a gépjárműadó növekményéből és az iparűzési adó növekményéből a költségvetés egészének szintjén biztosítja a fedezetet. (Közbekiáltások a Fidesz soraiból.)
Azoknál az egyes önkormányzatoknál, ahol ez a fedezet a költségvetési törvényben megfogalmazott feltételek alapján nem áll rendelkezésre, ott az ahhoz a 3 milliárd forintos, felül nyitott pénzalaphoz benyújtott támogatási kérelem (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), amelyet az önkormányzatok alanyi jogon megküldenek a kormány illetékes tárcájának, biztosítja a szükséges fedezetet.
Köszönöm, elnök úr, a megértését. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem