HERÉNYI KÁROLY

Teljes szövegű keresés

HERÉNYI KÁROLY
HERÉNYI KÁROLY, az MDF képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Állami Számvevőszék Elnöke! Tisztelt Állami Számvevőszék vezető Munkatársai! Tisztelettel és szeretettel köszöntök mindenkit. Fontos állomáshoz jutott az Országgyűlés, hiszen az Állami Számvevőszék 2002. évi tevékenységéről szóló jelentést kell megtárgyalnunk és elfogadnunk.
Elöljáróban leszögezem, hogy a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportjának az álláspontja az, hogy ez a beszámoló összességében támogatható és támogatandó, elfogadható és természetesen elfogadandó. A szervezet a 2002. esztendőben 61 vizsgálatot folytatott, ebből 34 fejeződött be. A szervezet működésével és az általa tett megállapításokkal kapcsolatban azonban fontosnak tartjuk kiemelni az alábbiakat.
Úgy véljük, hogy az Országgyűlés pénzügyi gazdasági ellenőrző szerve a munkáját igen magas szakmai színvonalon végzi, tevékenysége előremutató. Ez egy kicsit a régi időket visszaidéző kifejezés, ezt majd megpróbálom egy kicsit részletesebben kifejteni. Jelentéseivel és megállapításaival a közpénzek felhasználásának átláthatóságát segíti elő, nemzetközi kapcsolataiban pedig úgyszintén fontos szerepet visel. Elég itt utalni arra, hogy a pénzügyi vizsgáló szervek nemzetközi szervezetének, az INTOSAI-nak alelnöke az Állami Számvevőszék magyar elnöke, és ez a testület a jövő esztendőben a 18. kongresszusát Budapesten fogja tartani.
Az Állami Számvevőszék az államháztartás működésének ellenőrzése során olyan szervezetként működik, amely valóban és ténylegesen képes felülemelkedni napjaink kiélezett politikai közhangulatán, és ez nem kicsiny teljesítmény. Tevékenysége befolyástól mentes, független. Az ellenőrzése alá vont intézmények a megállapításokat elfogadják, és a szükséges intézkedések mindezek alapján többnyire meg is születnek.
A Magyar Demokrata Fórum ezért is tartja rendkívül fontosnak, hogy mind az Országgyűlés, mind pedig a kormány maradéktalanul tegyen eleget az Állami Számvevőszék felé fennálló valamennyi kötelezettségének. Határozott álláspontunk, hogy a szervezet felé fennálló, pártpolitikai hovatartozástól független közbizalmat tovább kell erősíteni, az Állami Számvevőszék tevékenységét támogatni és segíteni kell.
Hogy ez pontosan miben is nyilvánulhat meg? Csak néhány dolgot hadd soroljak fel, a teljesség igénye nélkül. Ahogy az előbb Pető Iván frakcióvezető-helyettes úr is utalt rá, több mint másfél esztendeje húzódó folyamat az Állami Számvevőszék alelnökeinek jelölése, illetve megválasztása. A törvényben előírt szervezeti és működési feltételek e tekintetben történő helyreállítása érdekében mielőbb a pártoknak egyezségre kell jutni, hiszen ennek a feladatnak a megoldása a parlament feladata. És a parlament másfél esztendeje mulasztásos alkotmány-, illetve törvénysértést követ el, ebben az állapotban van.
A második ilyen fontos szempont az Állami Számvevőszékről szóló 1989. évi XXXVIII. törvény átfogó módosítása, amely ugyancsak halaszthatatlan. Hiszen a rendszerváltást megelőző időszak jogszabályi keretei között ma már nyilvánvalóan nem tud működni ez a szervezet; legalábbis úgy nem tud működni, hogy munkája még eredményesebb, még hatékonyabb és még könnyebb legyen. Ezen belül is felülvizsgálatra szorul a szervezet jogállása, függetlenségének megerősítésén keresztül, valamint a tevékenységére és működésére vonatkozó, számos idejétmúlt rendelkezés.
Túlzás lenne azt mondani, hogy az Állami Számvevőszék ellenőrzéseinek és vizsgálatainak megállapításai pusztába kiáltott szóként maradnak fenn. Mégis hatékony lépések lennének szükségesek annak érdekében, hogy a megszületett megállapításokat minden esetben - és ezt aláhúzhatjuk: minden esetben - intézkedés kövesse az ellenőrzött szervezet vagy intézmény részéről. Ez alól a kormány sem lehet kivétel, hiszen a beszámoló jelentés megállapítja, hogy a kormány részére tett ÁSZ-javaslatok 15 százaléka esetében eredményes intézkedésről nem lehet számot adni.
(11.40)
Mi minden esztendőben megtárgyaljuk az Állami Számvevőszék működését, és nem vizsgáljuk - pedig a parlament feladata valójában ez lenne -, hogy vajon a meghozott határozatoknak, a vizsgálatok eredményeinek, amelyek rendszeresen, illetve a törvényből eredően mindig a vizsgált alany egyetértésével készülnek és fogalmazódnak meg, és ebben javaslatok születnek és látnak napvilágot, amelyek az intézmény működésének hiányosságait próbálják orvosolni, hogy ezeknek vajon mi a sorsa. Javaslom, hogy a következő esztendőkben az Országgyűlés fordítson erre nagyobb figyelmet, és a vizsgált intézményeknél a javaslatok hatására bekövetkezett változások eredményét jobban vegye górcső alá és figyelmesebben vizsgálja, hiszen a vizsgálatok célja tulajdonképpen ez. Természetesen a közpénzek felhasználása, ennek láthatóvá tétele is, de emellett nagyon fontos, hogy a vizsgált szervezetek működése - miután maga a működés is jelentős pénzt emészt fel és pénzbe kerül - értelmesebb, átgondoltabb és eredményesebb legyen.
Kiemelt hiányosságnak tartja a Magyar Demokrata Fórum, hogy a Számvevőszék által törvénymódosításra ajánlott, de eddig meg nem valósult javaslatok között olyanok szerepelnek, mint például a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény a pártok gazdálkodásának törvényességi ellenőrzése tekintetében, az önkormányzatokról szóló törvény a feladat- és hatáskör, valamint az önkormányzati finanszírozási rendszer átfogó felülvizsgálata tekintetében, az államszámvitelt szabályozó új törvények kidolgozására vonatkozó kormányzati kötelezettség. Itt szeretnék visszautalni a bevezető részben elhangzott jelzős mondatra, hogy “tevékenysége előremutató”.
Természetesen feladatkörébe tartozik a mindenkori költségvetés előzetes minősítése. Így történt ez a jelenleg érvényben lévő költségvetési törvényünkkel is. Az Állami Számvevőszék a jelentésében megállapította, hogy körülbelül 2001 volt az az esztendő, amikor az önkormányzati feladatok a mellé rendelt forrásokkal nagyjából arányban voltak, tehát kiegyensúlyozott működést biztosított az önkormányzatok részére. Sajnos ez a helyzet erre az esztendőre jelentősen megváltozott, mégpedig negatív irányban, hiszen az önkormányzatokhoz rendelt pluszfeladatok nincsenek arányban a mellé rendelt költségvetési forrásokkal. Ennek eredménye az, hogy az önkormányzatok ebben az esztendőben meglehetősen nehéz, mondhatnám, kilátástalan helyzetbe jutottak. Ha az Országgyűlés figyelembe veszi a törvényjavaslat, a költségvetési törvény elfogadásánál az Állami Számvevőszék előzetes észrevételeit és javaslatait, akkor az önkormányzatok nem kerülnek ilyen nagyon nehéz és kiszolgáltatott helyzetbe. A Magyar Demokrata Fórum úgy véli, hogy az Állami Számvevőszék komolyan veszi a feladatát, és ennek megfelelően jár el, ezért az érintetteknek is hasonló módon kellene cselekedniük és eljárniuk.
A polgári kormány és a jelenlegi kormány egyaránt fontos célként fogalmazta meg az államháztartás működésének, a közpénzek elköltésének nyomon követhetőségét és átláthatóságát. A különböző ez irányú kormányzati programokon túl e törekvések alapköve az Állami Számvevőszék eredményes és jövőbe mutató működésének biztosítása. Az Állami Számvevőszék a vizsgálatait lezáró eseti jelentéseiben, valamint éves beszámoló jelentéseiben időről időre megteszi a maga javaslatait. Támogassuk ezeket a javaslatokat, hiszen a közélet tisztaságának megteremtése ügyében ez az egyik legkézenfekvőbb lépés.
A teljesség igénye nélkül, nem megismételve a rövid beszéd elején tett megállapításokat, megköszönve az Állami Számvevőszék elnökének, vezetésének és minden munkatársának odaadó, áldozatos munkáját, a Magyar Demokrata Fórum az előttünk fekvő jelentést elfogadásra javasolja az Országgyűlésnek.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem