FOGARASINÉ DEÁK VALÉRIA

Teljes szövegű keresés

FOGARASINÉ DEÁK VALÉRIA
FOGARASINÉ DEÁK VALÉRIA, a társadalmi szervezetek bizottságának elnöke, a bizottság előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! ÁSZ-elnök Úr! Tisztelt Ház! Az Állami Számvevőszék 2002. évi tevékenységéről szóló jelentést az Országgyűlés társadalmi szervezetek bizottsága is megtárgyalta, és egyhangúlag általános vitára ajánlotta.
Bizottságunk természetszerűleg elsősorban a civil szervezeteket érintő vizsgálatok tapasztalataival foglalkozott, ami a Számvevőszék szerteágazó tevékenységének csak egy szűk szelete. Ez a szűk szelet azonban számunkra rendkívül fontos, és nagyon sok hasznos információt tartalmaz. Mint a jelentés is írja, a civil szervezetek megváltozott társadalmi jelentőségére, gazdasági súlyára jellemző, hogy a működő szervezetek száma eléri az 50 ezret, és a költségvetési támogatásuk dinamikusan nő: 2001-ben közel 200 milliárd forint volt. Erre is figyelemmel ellenőrizte az ÁSZ a közalapítványoknak és az alapítványoknak, valamint a társadalmi szervezeteknek és köztestületeknek 1998 és 2001 között juttatott, nem normatív központi költségvetési támogatás felhasználását. Arra a kérdésre, hogy a közel 200 milliárd forint támogatás sok-e vagy kevés, és hogy miként hasznosul valójában, ezek az ellenőrzések nagymértékben segítik a válaszadást.
A bizottsági vitában megfogalmazódott, hogy az elszámolási kötelezettség és az ellenőrzések a civilek számára is hasznosak, hiszen növelik a közbizalmat, és az átláthatóság reményeink szerint előbb-utóbb nemcsak a közpénzek felhasználására, hanem az adományozási kultúránkra is jótékony hatással lesz. Bizottság és előterjesztő egyaránt egyetértettünk abban, hogy a társadalmi szervezetek finanszírozásának egyik fontos problémája a különböző támogatási formákon keresztül nyújtott források egységes nyilvántartásának hiánya. Ez az előbb említett fő kérdések megválaszolásának egyébként egyik fő akadálya.
Ugyanakkor amit megtudtunk, amit az ellenőrzések is megerősítettek: aránytalanságokat és további hiányosságokat is jeleznek. Nem jó, hogy a civileknek juttatott állami pénzeknek mindössze egynegyedét pályáztatják, és az sem jó, hogy maguk a támogatás döntő hányadát odaítélő minisztériumok a pénzek felhasználásának ellenőrzésére a szükségesnél kevesebb figyelmet fordítanak. Az Állami Számvevőszék nem helyettesítheti ezt a feladatukat.
Másrészről felvetődött a bizottságban, hogy szerencsés-e vajon a költségvetési támogatás odaítélését nulla köztartozáshoz kötni. Lehetne olyan szabály, hogy akkor kap támogatást egy társadalmi szervezet, ha azt a köztartozás rendezésére fordítja.
Felmerült több szempontból is, hogy a közalapítványokat külön kategóriaként kellene kezelni. A közalapítvány ugyanis mint szervezeti forma a közpénzek felhasználásának, odaítélésének demokratizmusát tekintve hasznos és fontos, de nem tartozik a klasszikusan vett civil szférába. Így a statisztika a civilek költségvetési támogatásának mértékét és megítélését jelentősen torzítja.
(10.50)
Csak egy adat: a közalapítványok élvezik az alapítványoknak juttatott összes költségvetési forrás 80 százalékát. Ha ezt a számot tovább árnyaljuk, akkor is oda jutunk, hogy a civil szektorba áramló pénzeknek csak egy nagyon kis hányada a valóban harmadik szektorként működő civil szervezetek forrása. Az a bizonyos sok tehát máris kevés. Nagyon indokolt bizottságunk szerint is a tervezett civil alap létrehozása.
Tisztelt Ház! Talán e néhány példa is jól alátámasztja, hogy számunkra is mennyire fontos az Állami Számvevőszék vizsgálódása és minden szakmai tanácsa. A jelentést a társadalmi szervezetek bizottsága elismeréssel elfogadásra ajánlja.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem