DR. VOJNIK MÁRIA

Teljes szövegű keresés

DR. VOJNIK MÁRIA
DR. VOJNIK MÁRIA, az egészségügyi bizottság elnöke, a bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az Országgyűlés egészségügyi bizottsága március 19-én tárgyalta meg az Állami Számvevőszék 2002. évi tevékenységéről szóló jelentést, és azt a tisztelt Háznak általános vitára egyhangúlag ajánlja.
Nem okozok meglepetést, ha elmondom, hogy a bizottság elsősorban az egészségügyet és a társadalombiztosítást érintő kérdésekkel foglalkozott a bizottsági ülésen. Ez nem egyszerűen a feladat- és hatásköréből adódó érdeklődésének felel meg, hanem annak is, amit az Állami Számvevőszék jelentése és a bizottsági ülésen megjelenő állami számvevőszéki elnök szóbeli kiegészítése is tartalmazott, miszerint ennek az állami és közforrásoknak a jelentős részét magába foglaló alrendszernek a működése, taktikai és stratégiai kérdései kihatnak az egész társadalom életére.
Amikor az Állami Számvevőszék jelentését megvizsgáltuk, nemcsak a társadalombiztosítás kérdésével foglalkoztunk, hanem a jelentés hasznosulása és az előremenetel érdekében megvizsgáltuk az államháztartás más alrendszereire vonatkozó megállapításokat is, azért, hogy az állam ellenőrző tevékenységében a hibák és a problémák a jövőben minél könnyebben kiküszöbölhetők, illetve elsősorban megelőzhetők legyenek.
Egyetértünk az Állami Számvevőszék elnökének megállapításával, miszerint az elmúlt 12-13 évben az állam és az intézményei köznapi, üzemszerű működésében nagyot léptünk előre, és a vulgáris üzemgazdasági kérdésekben a szabályozottság és a számonkérhetőség gyakorlatilag már megvalósult. Nem jellemző ez azonban azokra a nagy stratégiai kérdésekre, amelyekben szükség lenne kormányokon átnyúló, konszenzusos megoldásokra. Megállapíthatjuk, hogy itt igen kicsi az elmozdulás.
Ami az államháztartás kiadásainak átláthatóságát illeti, felhívtuk a figyelmet, és a Számvevőszék elnöke is rámutatott, hogy az átláthatóság itt igen alacsony. Alig 50 százalékát tudjuk követni a közpénzeknek, és ez elsősorban azért van így, mert ma intézményeket és nem feladatot finanszírozunk.
(10.30)
Amikor tehát a szabályozásban elmozdulni készülünk, akkor a stratégiai gondolkodásunknak ez egy kitüntetett kitörési pontja lehet.
Megvizsgálta a bizottság a köz- és magánpénzek együttműködését és együttmozgását, és itt is csak felhívnám képviselőtársaim szíves figyelmét az Állami Számvevőszék jelentésére, és elnök úrnak most a plenáris ülésen is elhangzott, de a bizottságban általunk elsőként hallott szóbeli kiegészítésére is.
Három olyan kulcsszó húzódott végig a jelentésen és a szóbeli kiegészítésen is, amelyet úgy foglalhatnánk össze, hogy a törvényesség, az átláthatóság és a nyilvánosság az a három, stratégiai szempontból is kulcsfontosságú kifejezés, amelyben a közszolgálatiság minőségi javulását és a közpénzek átláthatóságát lehetne elérni. Egyetértünk azzal, hogy a társadalombiztosításnál a finanszírozás, a vagyon és a költségvetés egy szorosabb és stratégiai szempontból megfontoltabb törvénykezési és végrehajtási lépéseire van szükség, és hogy közösen kell erőfeszítéseket tennünk abba az irányba, hogy a társadalombiztosítási alapokban és az egészségbiztosítási alapokban már a tervezéskor látható, a költségvetésnek egyre nagyobb részét kitevő, és ma már mintegy egyharmadára rúgó hiányt nem lehet tartósan beépíteni a tervezéskor a költségvetésbe.
Tisztelt Országgyűlés! A számtalan értékes megszólalás, amit eddig is tett az Állami Számvevőszék (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), segítheti a kormány és a parlament munkáját, hogy ha a jelentéseket és a jelentések belső összefüggéseit a jövőben a kormány és a parlament is az eddigieknél is nagyobb figyelemmel kíséri.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem