VARJU LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

VARJU LÁSZLÓ
VARJU LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! 1944-45-ben Taksony településen, ahol most polgármesterként is dolgozom, a Vörös Hadsereg parancsa alapján német származású magyar állampolgárokat kötelező munkára rendeltek. Azt mondták, öt napra mennek, majd öt évet töltöttek bányában. Amikor hazatértek, hiába keresték családjukat, kitelepítették őket.
Az MSZP-SZDSZ-kormány az egyes tartós időtartamú szabadságelvonást elszenvedettek részére járó juttatásról szóló rendelet decemberi módosítása újabb jogcím beemelésével kibővítette a juttatásra jogosultak körét. A jogosultság megállapítására, annak folyósítására és bizonyítására vonatkozó rendelkezések nem változtak. A rendelet értelmében tehát a nyugdíjfolyósító olyan igazolást kér, amelyet 1949-ben az akkori magyar népjóléti minisztérium hadifogoly-gondozó kirendeltsége állított ki, amelyen a láger száma és a munkatábor száma szerepel.
Ezen igazolások beszerzése szinte lehetetlen, ami a rendeletben foglalt jogosultságok igénybevételét ellehetetleníti, hiszen ezeket az eredeti okmányokat a nyugdíjfolyósító már magához vette akkor, amikor az érintettek nyugdíjkérelmüket beadták. A Hadtörténeti Intézetben a polgári személyek nincsenek nyilvántartva, így az okiratok beszerzése onnan sem lehetséges.
Kérdezem tehát az államtitkár urat, milyen megoldást kíván nyújtani a minisztérium ahhoz, hogy a rendeletmódosítás során érintetté váló emberek hozzájuthassanak a támogatáshoz.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban. - Szórványos taps az MDF soraiban. - Font Sándor közbeszól.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem