DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS

Teljes szövegű keresés

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS
DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az ön által is említett módosítás a rendelet személyi hatályát kiterjeszti úgy, hogy juttatásra jogosultak mindazok, akiket Magyarországról 1944. október 1-je után polgári személyként a Szovjetunióba málenkij robotra hurcoltak.
Szeretném hangsúlyozni, hogy a módosított kormányrendelet újabb jogcím beemelésével csak a juttatásra jogosultak körét bővítette, a jogosultság megállapítására, annak folyósítására és a bizonyításra vonatkozó rendelkezéseket a módosítás nem érintette. Így az igény alapjául szolgáló sérelem elszenvedését és a jogosultság egyéb feltételeit a kérelmezőnek kell bizonyítania.
A juttatás megállapítása és folyósítása írásbeli kérelemre történik. A kérelmet a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál, illetve a MÁV Rt. nyugdíj-igazgatóságánál kell benyújtani, és ezzel egyidejűleg a jogosultság elbírálásához szükséges adatokat, igazolásokat is csatolnia kell a kérelmezőnek. A jogosultsági feltételek fennállását, az elítélés semmisségét és a szabadságvesztés tényleges időtartamát az első fokon eljárt bíróság igazolása, a Központi Kárrendezési Iroda, illetőleg jogelődje által hozott jogerős személyi kárpótlási határozata igazolja.
A folyósító szerv a juttatást megállapító határozatának meghozatala előtt, amennyiben az előterjesztett igazolásokból a jogosultság ténye vagy a szabadságkorlátozás időtartama egyértelműen nem állapítható meg, az adatok pontosítása végett megkeresi a Központi Kárrendezési Irodát. Amennyiben a jogosultság meghatározása a rendelkezésre álló adatok alapján nem lehetséges, a tényállás megállapításához a Központi Kárrendezési Iroda mellett működő társadalmi kollégium szakértői véleményt ad.
A fentiekből is látható, hogy a kormányrendelet végrehajtása nem az igazságügyi tárca feladatkörébe tartozik. A folytatást majd a rendelkezésemre álló egy percben mondom el.
Köszönöm.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem