SELMECZI GABRIELLA

Teljes szövegű keresés

SELMECZI GABRIELLA
SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Tisztelt Miniszter Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Az emberek lassan már megszokják, hogy a szocialisták szavai és tettei köszönő viszonyban sincsenek egymással. (Moraj az MSZP soraiban. - Közbeszólás a Fidesz soraiból: Így van!) Ha Medgyessy Péter miniszterelnök úr azt mondja, hogy több pénzt az embereknek, akkor tudhatjuk, legalább hétszer nyújtja be a számlát: gázáremelés, gyógyszeráremelés, állítólagos ingyen gyógyszer, BKV-jegyek, autópályadíj, infláció, benzináremelés.
Miniszterelnök úr most újra benyújtotta a számlát. A háziorvosoknál is az történt, mint mindenhol máshol: a családorvosok csak rövid ideig örülhettek a felemás módon végrehajtott választási ígéretnek, az úgynevezett 50 százalékos béremelésnek.
(15.00)
Két hónapig azt gondolhatták, hogy elkerüli őket az a szocialista szokás, hogy többszörösen visszaveszik, amit egyszer odaadtak. Ez év februárjában a háziorvosok döbbenten tapasztalták, hogy kevesebb pénzt kaptak, mint az előző hónapban. Engedjék meg, képviselőtársaim, hogy név nélkül, csak a megyék említésével konkrét példákat hozzak fel! Van olyan háziorvos, aki például Győr-Sopron megyében 153 ezer forinttal, Baranyában 120 ezer forinttal, Hevesben 115 ezer forinttal, Pest megyében és Hajdú-Bihar megyében például 78 ezer forinttal kapott kevesebbet. De egyébként minden megyéből lehet példákat említeni sajnos, például Komárom-Esztergomban 66 ezer forinttal, Szolnok megyében 60 ezer forinttal, Budapesten pedig 79 200 forinttal kevesebb pénzt kaptak bizonyos háziorvosok, családorvosok.
Azon már senki nem lepődött meg, hogy a beígért 50 százalékos béremelés esetenként jóval kevesebb volt; azon sem feltehetőleg, hogy az idei béremelés nulla százalék volt. De azon már minden egyes háziorvos és dolgozója megütközött, hogy a februárban megkapott finanszírozási összeg súlyos tízezrekkel csökkent. Ismétlem, a növekvő költségek mellett a háziorvosi körzetek jóval kevesebb pénzt kaptak, mint a múlt hónapban.
Tisztelt Miniszter Asszony! Tudják-e önök azt, hogy mi lesz ennek a következménye? A háziorvosok ebben a helyzetben dolgozóik elbocsátására és saját bérük csökkentésére kényszerülnek. A betegek, köztük egyébként a beteg gyermekek ellátási színvonala pedig romlik. A kampányban nem ezt ígérték! Az intézkedés kapcsán elsősorban a kistelepülésen élők ellátása került veszélybe, valamint a diplomás ápolónők foglalkoztatása lehetetlenül el. Összességében elmondható, hogy az alapellátás minősége romlik, hiszen nem jut pénz minőségi munkaerőre (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), műszerfejlesztésre, és nagyüzemi betegellátásra kényszeríti a háziorvosokat.
A kérdésem, tisztelt miniszter asszony, az: mi az oka annak, hogy pénzt vettek el a betegektől, a háziorvosoktól, és ösztönzik a diplomás szakdolgozók elbocsátását. Hányszor nyújtják még be a számlát?
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz, szórványos taps az MDF padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem