DR. CSEHÁK JUDIT

Teljes szövegű keresés

DR. CSEHÁK JUDIT
DR. CSEHÁK JUDIT egészségügyi, szociális és családügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Ha a Fidesz stílusában akarnék válaszolni, akkor most azzal kellene indítanom, hogy az önök esetében pedig az interpellációk állításai és a tények nincsenek köszönő viszonyban. De az én ízlésem és megítélésem szerint nekünk, nőknek nem áll olyan jól a politikai iszapbirkózás, hadd fordítsam tehát ehelyett az időmet a konkrét kérdés megvilágítására. (Zaj a Fidesz padsoraiból.) Ha megnyugszanak az urak, akkor folytatom.
A vállalkozó háziorvosok béremelése, tisztelt képviselő asszony, nem szerepelt a választási ígéreteink között, mivel a közalkalmazott egészségügyi dolgozók átlagosan 50 százalékos béremelése volt egyike a legfontosabb célkitűzéseinknek. Ezzel együtt is a kormány és a miniszterelnök úr erre a körre is kiterjesztette az intézkedést, és nemcsak 2002-re gondoltunk, hanem 2003-ban is majdnem 13 milliárd forint többletet biztosítottunk a háziorvosi kasszában; annyit, tisztelt képviselő asszony és tisztelt fideszes képviselő hölgyek és urak, mint amennyit önök négy év alatt összesen többletként erre a célra fordítottak. Ezt ön is jól tudja, és ha kinyitja a költségvetést, ezt a tényt egyszerűen ellenőrizheti.
Az elmúlt év három hónapjára a gyors és teljes körű végrehajtás érdekében az OEP létszámarányosan fizette a béremelés fedezetét a háziorvosok és alkalmazottaik részére. Hadd tegyem hozzá, nem vette figyelembe azt, hogy a háziorvosok és alkalmazottaik jelentős része minimálbéren volt bejelentve, hanem diplomás orvosra és szakdolgozóra kiszámított átlagot juttatott el az érintetteknek. Ez a megoldás természetesen - és ezt ön is jól tudja - csak ideiglenes lehetett, hiszen az OEP a vele szerződött vállalkozó szolgáltatóknak nem munkabért fizet, hanem a szolgáltatás díját folyósítja. Ennek mértéke pedig nem kizárólag az alkalmazotti létszám, hanem - helyesen - a vásárolt szolgáltatás mennyisége, minősége, a havonta esetleg változó teljesítmény határozza meg.
A vállalkozó háziorvosok tudják, tudták, milyen eltérést okozhat a béremelés fedezetének beépítése a teljesítményfinanszírozásba. Nem okozhatott meglepetést, hogy a februári összeg nem azonos a januári kifizetéssel, már csak azért sem, mert januárban - és ezt is elfelejtette a képviselő asszony megemlíteni - a vállalkozó háziorvosok a 13. havi bérelőlegként megkapták ennek az 50 százalékát is, bár - hangsúlyozom - vállalkozó háziorvosokról van szó.
A háziorvosok tudják azt is, hogy bevételeiket alapvetően az határozza meg, hogy hány beteg választja őket, a betegek hány évesek, és hogy milyen területi feladatot kell ellátniuk, és azt milyen képzettségű orvos látja el. Tisztában vannak azzal is, hogy ezer beteg után nem ugyanannyi a bevétel, mint kétezer beteg esetén. A havi kifizetések ezért a teljesítmények alapján eddig is változtak, és a jövőben is változni fognak. Az átállás során nem ezt a differenciát kell kiegyenlítenünk, hanem azt, ami esetleg az átállás technikája miatt keletkezhetett.
Az egészségpénztár helyesen azt az álláspontot képviseli, és én is ezen a nézeten vagyok, hogy mindazok, akik változatlan betegszám és alkalmazotti létszám, illetve változatlan összegű bejelentett bér esetén kevesebb pénzhez jutottak, mint az elmúlt év utolsó három hónapjában, kapják meg forintra azt a különbséget, és a teljesítményelszámolást is korrigáljuk. Természetesen ezt a különbséget úgy kívánjuk odaadni az érintetteknek, hogy nem akarjuk elvenni a többletet azoktól a kollégáktól, akiknek a nevében most ön nem interpellált, mert ők többet kaptak, mint decemberben. Ezért tehát elkészítjük ezt a változatot, az érintett érdek-képviseleti szervekkel közösen terjesztjük elő (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és el fogjuk fogadni. Nem vett el a Medgyessy-kormány és a miniszterelnök pénzt sem a betegektől, sem az orvosoktól.
Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem