PÁL TIBOR

Teljes szövegű keresés

PÁL TIBOR
PÁL TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselő Úr! Érzékelve a kérdésében mindazt a sok feszültséget, ami természetesen az önkormányzatoknál megtalálható, azt gondolom, hogy nyugodtan mondhatjuk ma már, hogy Szeged városa nincs csőd közeli helyzetben. Talán, ha nem történt volna váltás a város vezetése élén, akkor lehet, hogy csőd közeli helyzetben lenne vagy netán már csődben is, de ez láthatóan nem fog bekövetkezni.
Az azért kétségtelen tény, hogy a 40 milliárdos költségvetéshez viszonyítva az a 7 milliárd forintos hitelállomány, amivel jelenleg a város küszködik, elég nagy összeg, különösen akkor nagy, ha ennek a 7 milliárd forintnak a fele, 3,5 milliárd forint a működést finanszírozza. Ez persze nem az önkormányzati választások után, hanem még azt megelőzően került felvételre a város vezetésére részéről. Én azt gondolom, egy város vezetése ezt végig kell gondolja, hiszen működésre kölcsönt felvenni nagyon veszélyes dolog.
Ön azt kérdezi, hogy melyik bank az, amelyik kölcsönt ad annak az önkormányzatnak, amelyik csőd közelében van. A bankok az önkormányzatokkal mindig szívesen kötnek szerződést, hiszen biztos fizetők, mert amennyiben a város nem tudja, mindig mögötte áll az állam, és ezért kezességet vállal. Ezért a bankok nagyon szívesen vállalják, hogy az önkormányzatokkal szerződéseket kötnek.
De azért, hogy érzékelje azt, a minisztérium valóban komolyan figyeli, hogyan alakul a város költségvetése, hogyan alakulnak a működési kiadások, illetve a fejlesztési kiadások: folyamatosan kapcsolatot tartunk a polgármester úrral, tájékoztat minket arról, hogy milyen helyzet alakul ki a városban, és folyamatosan keressük a lehetőséget, hogy azokat a forráshiányokat tudjuk pótolni, ami a város működéséhez szükséges. Ezért meg is egyeztünk abban, hogy az Európa-terv kapcsán, pályázatok kapcsán az önkormányzati részt megpróbáljuk minimalizálni, hogy tudjanak forrási pénzekhez hozzájutni a város részéről.
Az a megoldás pedig, amit ön itt jelzett, és ami az újságban is olvasható, hogy az intézményi kiadásokból, illetve a központi ágazat kiadásaiból 8, illetve 12 százalékot zárolt a város vezetése, ez teljesen törvényes megoldás, hiszen ezt a megoldást a költségvetés elfogadásánál vezették be, a költségvetés elfogadásakor a város vezetése, a képviselő-testület hagyta jóvá.
Én magam egyetértek a polgármesternek azzal az értékelésével, amit elég gyakran el szokott mondani, hogy szüksége van támogatásra. Én úgy látom, hogy ő felelősen gondolkodó, a városért valóban cselekvő polgármester. Kétségtelenül föl lehet vetni azt a kérdést, ha végiggondoljuk a választásokat, hogy az előző polgármestert miért nem jelölte a pártja arra, hogy ismét polgármesterként induljon a választásokon. Ez nem történt meg, de azt gondolom, hogy erre a választ nem nekem kell megadni. Erre a választ ön talán sokkal jobban tudja.
Biztos vagyok abban, hogy azok az intézkedések, amelyek május elejéig tartanak a város részéről, stabilizálni fogják a költségvetést, és nem fogunk arról beszélni, hogy csőd közeli helyzetben van a város; stabil költségvetéssel és stabil gazdálkodással fog rendelkezni.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem