DOBÓ LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DOBÓ LÁSZLÓ
DOBÓ LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Mind a szegedi, mind az országos sajtó kiemelten foglalkozott az elmúlt hetekben Szeged város önkormányzatának anyagi helyzetével. A híradásokból megtudhattuk, hogy a város jelenlegi szocialista vezetése szerint az önkormányzat csőd közeli helyzetben van.
Dr. Botka László polgármester hangsúlyozta, hogy az őszi választások után nem tudták, milyen nehéz örökséget vállaltak fel. Kiemelte továbbá, hogy a megoldást egy eddig senki által nem alkalmazott módszerben találták meg, miszerint zárolják az önkormányzat intézményei és a polgármesteri hivatal számláit. Ez azt jelenti, tisztelt államtitkár úr, hogy április 30-áig nem használhatják fel a nevezett szervezetek az előirányzatok időarányos részének 8, illetve 12 százalékát.
A helyzetet tovább súlyosbítja az, hogy a 2003. február 21-ei közgyűlésen a szintén szocialista gazdasági alpolgármester újabb 600 millió forint működési hitel felvételét szorgalmazta, amit a közgyűlés szocialista többsége megszavazott.
Tisztelt Államtitkár Úr! A későbbiekben fölteszek néhány kérdést, csak itt szeretném jelezni, hogy ugyan mondja meg nekem, melyik bank az, amely egy csődközelben lévő önkormányzatnak 600 millió forintot ad kölcsön működési hitelfelvétel céljából.
A hitel felvételére információink szerint azért volt szükség, mert a korábbi állításokkal szemben az állam a közalkalmazottak bérigényének a felét juttatta el az önkormányzathoz január-február hónapra.
Tisztelt Államtitkár Úr! Szegeden, de szinte minden városban a költségvetési vitákban gyakran elhangzott, hogy a város működőképességét veszélyezteti a kormány aktuális önkormányzati politikájával. Immáron nemcsak a Magyar Nemzetben nevét felvállaló 250 polgármester tiltakozik a minden önkormányzatot nehéz gazdasági helyzetbe hozó rendelkezések ellen, hanem mára más, többségében szocialista polgármesterek is tarthatatlannak találják a pillanatnyi állapotot, és minisztériumból minisztériumba vándorolva próbálják különböző trükkökkel betömködni a költségvetésben tátongó lyukakat.
Szeged városa vonatkozásában számításunk szerint mintegy 3 milliárd forintnyi forrás hiányzik a kormány részéről, amely fedezné a bér- és bér jellegű kiadásokat. Mielőtt azonban arra hivatkozna, hogy a helyi iparűzési adó, a gépjárműadó 100 százaléka, a személyi jövedelemadó helyben maradó átengedett része, valamint a normatíva megfelelő támogatást kell hogy biztosítson a bérekre, kérem, vegye figyelembe, hogy az ön által megnevezni kívánt források - természetesen a normatíva kivételével - eddig nagy részben az önkormányzati fejlesztésekre fordítódtak.
(18.50)
Tisztelt Államtitkár Úr! Valóban úgy ítéli-e meg ön, hogy Szeged csőd közeli helyzetben van? Egyetért-e azzal az állítással, hogy az eddig fejlesztésre fordított bevételeket ma már működésre kell fordítani? Mi a véleménye a Szegeden kitalált módszerről? Itt a zárolásra gondolok. Mi a véleménye az országos szintű felzúdulásról, mely pártállástól függetlenül éri a kormányt a polgármesterek részéről? Milyen segítséget kívánnak nyújtani Szegednek a jövőben? Mikor kívánnak változtatni az önkormányzati finanszírozás struktúráján és legfőképpen tartalmán?
Várom megtisztelő válaszát. (Szórványos taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem