MÁDI LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

MÁDI LÁSZLÓ
MÁDI LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Hihetünk-e az ígéreteknek? Ezt a kérdést sokszor feltesszük napjainkban, legalábbis a választások óta, és a lakáspolitikában, amelyről most beszélni akarok, erre a kérdésre eddig viszonylag megnyugtató válaszokat lehetett hallani, bár most az utóbbi hetek történései mindezen korábbi ígéreteket enyhén szólva is megkérdőjelezik.
Már az elmúlt időszakban is voltak olyan jelek, amelyek arra utaltak, hogy a Széchenyi-program részeként, a polgári kormány egyik legfontosabb vívmányaként megismert lakáspolitikai támogatásrendszer komoly támadásnak lesz kitéve a szocialisták kormányzása alatt, hiszen például a bérlakásépítések vonatkozásában hiába ígért Lamperth Mónika évi 8000 bérlakást a Szocialista Párt programjában, örülünk, ha ez évben a költségvetési pénzek felezésével ennek a fele meg fog valósulni.
A Bokros-csomag idején volt az az általános vélekedés, hogy a szocialisták szeretik a válságkezelést, és ha nincs, akkor csinálnak. Ennek a jeleit tapasztaltuk például a lakásszövetkezetek törvényalkotásánál, amelynek most a visszamenőleges helyrehozása történik majd még a következő törvényjavaslatban, ahol is 25 százalékos áfakulcsot vetettek ki a lakáskezelésre. Az illeték kapcsán a növekvő illetékterhekkel kell szembesülnie mindazoknak, akik a megnövekvő lakásárak tekintetében a lakásukat szeretnék kicserélni egy komfortosabbra, jobbra. Most az elmúlt hetek másról sem szóltak, csak különböző megszorító intézkedések lehetőségéről a lakástámogatásokban. Szó volt a kamattámogatások különböző kurtításáról, az adókedvezmény esetleges eltörléséről vagy csökkentéséről, az ingatlanadó bevezetéséről vagy az áfa-visszatérítés megszüntetéséről.
Vajon hihetünk-e a szocialisták ígéreteinek? (Közbekiáltás az MSZP padsoraiból: Igen!) Az elmúlt háromnegyed év kapcsán kapásból hét olyan dolgot sorolnék fel, ami nem igazán ezt támasztja alá, ami sokkal inkább azt támasztja alá, hogy a szocialisták ígéreteinek nem lehet hinni.
Hihetünk-e akkor, amikor a gázáremelés nemlétét vagy annak meghiúsulását ígérték, mégis májusban gázáremeléssel kell szembesülni minden polgárnak? Hihetünk-e akkor az ígéreteknek, amikor a gátak megépítését 2004 végére befejezni ígérte a kormány, és eközben kevesebbet fordít rá, mint tavaly a polgári kormány ideje alatt a gátak építésére fordított a polgári kormány? Ingyenes tankönyvet ígért a Medgyessy-kormány. Hihetünk-e ennek, amikor Magyar Bálint napról napra megcáfolja a jelenlegi miniszterelnök szavait? Hihetünk-e a 300 ezer új munkahely kialakításának, amikor arról olvashatunk nap mint nap, hogy gyárbezárások történnek az országban, hogy nő a munkanélküliek száma?
Hihetünk-e a mezőgazdasági gazdák támogatásának, ha megszüntetik a gazdahiteleket? Hihetünk-e a vállalkozók nagyobb adókedvezményének, ha az egymillió vállalkozónak ígért, eva néven közismert adó, ma örülünk, ha 60 ezer embert érint? Hihetünk-e akkor a szocialista kormány ígéreteinek, ha az önkormányzatok gazdag évéről beszéltek, miközben az önkormányzati csődökkel kell szembesülnünk ebben az évben és jövőre? Hihetünk-e a kormány ígéreteinek, ha 800 kilométer autópályát ígértek, eközben jó, ha ennek negyede megvalósul a ciklus végére? Hihetünk-e a szocialista kormánynak, ha az árkok betemetéséről beszélt, miközben napról napra azt lehet olvasni, hogy melyik hivatalban kit rúgtak ki a szocialista kormány részéről?
Hihetünk-e a jobb élet ígéretének, amikor azt olvashatjuk például a mai Népszabadságban, hogy évek óta nem tapasztalt alacsony szintre esett a GKI gazdaságkutató konjuktúraindexe februárban? A lakosság gazdasági várakozásai csaknem 10 százalékponttal zuhantak.
(13.30)
Gondoljunk bele, miket élhet meg az a köztisztviselő hölgy, aki például a gyerekének akar lakást vásárolni a kedvezményes hitellehetőséggel, amikor azt olvassa, hogy úgynevezett befektetői hitelekre nem jár majd a kamattámogatás. Gondoljunk arra az építőipari cégre, amely egy több tucat lakásos társasház építéséhez fogott hozzá, több tízmilliós kiadást tett arra számítva, hogy a kormány betartja azon ígéretét, hogy kiszámíthatóak lesznek a lakáshitelek, nem nyúl a lakáshitelekhez, és azt olvassa az újságban, hogy megszűnik a kamattámogatás, vagy nem lesz adókedvezmény jövőre.
Óriási bizonytalanság van ma a lakáspiacon; ahelyett, hogy a lakáspolitikai koncepcióval foglalkoznának az emberek, mindenki próbálja most még gyorsan meglépni azt a hitelfelvételi lehetőséget, ami eddig rendelkezésre állt a polgári kormány által kialakított modellben. Azt gondolom, hogy mindenkinek az otthona, a lakása a legfontosabb a családján túl; ideje lenne tiszta, világos helyzetet teremteni (Az elnök jelzi az idő leteltét.), és ideje lenne abbahagyni a félrebeszélést.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem