DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN
DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Képviselőtársaim! Régen figyeltek politikai eseményre Máltán annyian, mint most, és ennek nagyon érthető okai vannak.
Először is, a máltai népszavazás az első népszavazás a tagjelölt országok sorában, tehát szimbolikus jelentősége is van annak, hogy az első népszavazáson hogyan dönt a csatlakozó ország. De legalább annyira fontos volt az is, hogy Málta azon kevés csatlakozó ország közé tartozott, ahol a közvélemény nagyon nagy mértékben megosztott volt, ahol a népszavazás végkimenetele nem volt pontosan megjósolható. Végül, szerencsére, az igenek kerültek többségbe, de ez korántsem volt magától értetődő. Aki ismeri ennek az előtörténetét, az tudja, hogy a máltaiak 1990-ben már benyújtották a csatlakozási kérelmüket, 1996-ban felfüggesztették a tárgyalásokat, 1998-ban újrakezdték, és ma a legnagyobb ellenzéki párt, a munkáspárt nyíltan a csatlakozás ellen kampányolt. Ilyen körülmények között különösen értékes ez a siker, amit a máltaiak felmutattak. (Zaj.)
Tisztelt Képviselőtársaim! Nemcsak azért kértem szót, hogy méltassam ennek az eredményeit, hanem azért is, hogy levonjuk a legfontosabb tanulságokat - mert ennek a népszavazásnak van számunkra is értékelhető, lényeges tanulsága. A legfontosabbnak én azt tartom, hogy a népszavazási kampány hajrájában a bizonytalanok körében a nempártiak tudtak döntő módon szavazatokat szerezni. Ez bizony figyelmeztető jel is lehet mindannyiunk számára, akik hiszünk az igenek fontosságában és az igenek többségében. Bizony az történt Máltán, hogy az utolsó néhány hétben a bizonytalanok nagy része a nem mellé állt. Nekünk, parlamenti pártoknak mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy valami hasonló ne történhessen meg Magyarországon, ez közös felelőssége a négy parlamenti pártnak. Mindenkire szeretnék apellálni. Tudom, hogy a pártok már sok mindent tettek ebben az ügyben; van egy rendkívül sikeres négypárti országos kampánykörút.
Itt szeretném megköszönni a résztvevőknek, azoknak, akik ezekben részt vesznek és részt vállaltak, hogy elviszik az Unió üzenetét mindenhova, ahova meghívnak minket. Személyes találkozókkal tudjuk a leginkább meggyőzni a bizonytalanokat, ez az egyetlen igazi lehetőség arra, hogy közvetlenül választ kaphassanak a kételyeikre, aggodalmaikra. Ezt folytatják a pártok is, folytatják a társadalmi szervezetek, az egyházak, a szakszervezetek. Szükség van arra, hogy a kormány is nagyobb hangsúlyt fektessen a szemtől szembe való, közvetlen megszólításra, a választópolgárokkal folytatott párbeszédre, a társadalmi párbeszédfolyamat megerősítésére. Hiszen nem egyszerűen kampányról van szó, hanem egy olyan párbeszédről, ahol mindannyian tanulunk egymástól, ahol mindannyian gazdagodunk egymás tapasztalataival, kérdéseivel, válaszaival.
Tisztelt Képviselőtársaim! A hét végén Boross Péter, Magyarország volt miniszterelnöke fontos nyilatkozatot tett. Szeretném kifejezni az egyetértésemet azzal, amikor azt mondta, hogy az európai uniós csatlakozás sokkal fontosabb ügy annál, semhogy pártpolitikai érdekeknek alá lehetne rendelni. Örömmel üdvözlöm ezt a kijelentést, és örömmel üdvözlöm a Magyar Demokrata Fórum vezető politikusainak ebben a kérdésben mutatott egyértelmű, konstruktív és világos álláspontját, mert ez az ügy messze túlmutat önmagán. Össznemzeti ügyről van szó, ezt helyesen ismerték fel a Magyar Demokrata Fórum vezetői, akiknek számos más kérdésben eltér a véleményük a kormányétól (Az elnök jelzi az idő leteltét.), de pontosan tudják, hogy ebben az ügyben nincs kompromisszum, itt együtt kell működnünk, mert az ország jövőjéről van szó.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem