DR. KÓRÓDI MÁRIA

Teljes szövegű keresés

DR. KÓRÓDI MÁRIA
DR. KÓRÓDI MÁRIA környezetvédelmi és vízügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Képviselő Úr! Szívesen válaszolnék a kérdésére, ugyanis megkérdezte, hogy szándékosan akadályozok-e számos, jelentős előkészítést igénylő önkormányzati beruházást. Úgy általában azt kell mondanom, hogy nem, de ha ön ezek közül a számos akadályozott, jelentős előkészítést igénylő önkormányzati beruházások közül legalább egyet nevesített volna a kérdésében, akkor én most el tudnám önnek mondani, hogy abban az esetben mi történt. De úgy általában arra a kérdésre, hogy mit teszünk, én szívesen elmondom önnek, hogy az ígéreteink közül mi hogyan valósult meg.
A környezetvédelmi tárca ígérte, hogy az egészséges környezet kialakítása érdekében sokkal több mindent tesz, mint amennyit önök valaha is tettek. Ennek érdekében ma környezet-egészségügyi biztos dolgozik a tárcánál, a kétütemű autókat a fogyatékosok részére katalizátorral szereljük fel, részt veszünk - jóllehet nem a tárca kompetenciája - a parlagfű-mentesítési programban. Azt mondtuk, hogy az önkormányzatok több pénzt fognak kapni, bár ez nem a tárca kompetenciája, mégis a most megjelent és kiírt zöldforrás-pályázatunk, amely egyesíti a KAC- és a VICE-pályázatokat, a kétezer fő alatti, önhibájukon kívül hátrányos településeknek olyan 1-1,5 millió forintos támogatást biztosít környezetvédelmi célokra, amelyek eddig még sosem voltak biztosítva. A tárca a zöldforrás-pályázatból az illegális hulladéklerakók, illegális szemétlerakók felszámolására szintén jelentősebb összeget biztosít.
Arról persze nem tehetünk, hogy 2003-ra a környezetvédelmi alap célelőirányzata lényegesen kisebb az elosztható források tekintetében, mint amennyinek törvényesen lennie kellene, de ez azért van, mert az előttünk lévő kormányzat elosztogatta a pénzeket évekre előremenőleg. Nem azt a 40 százalékot determinálta, amelyre törvényesen lehetősége lett volna, hanem sokkal többet. Ezt sajnos ma már nem tudjuk felülvizsgálni.
Ön azt írja, hogy a KAC előző éves igénybevételének teljes elemzésére kapott valamilyen cég tízmillió forintos megbízást. Végignéztem az összes megbízásunkat, valóban találtam a Környezetgazdálkodási Intézetnél egy olyan megbízást, amely 11 millió forintos értékre adott egy könyvelési és egyéb cégnek arra megbízást, hogy teljesen elemezze a 2001. évi környezetvédelmi alap célelőirányzatra fordított összegeket. A gond csak az, hogy ezt a megbízást még az én elődöm, Turi-Kovács Béla felkérésére 2002 márciusában adták ki, képviselő úr, azóta ilyen nagyságrendű, erre a célra kiadott megbízás a környezetvédelmi tárcánál nem volt. Éppen ezért én magam nem is titkosíthattam, ráadásul a Környezetgazdálkodási Intézethez tartozott.
Ön azt írja, hogy a környezetvédelem ügye mélyrepülésben van. Képviselő úr, valójában itt erre elég nehéz válaszolni, azok után különösen, hogy az önök idejében ez a tárca úgy működött, hogy a Fidesz-kormányzat azt fontolgatta, hogy megszünteti a környezetvédelmi tárcát. Én azt gondolom, hogy az önök idejében csak a golyók repültek magasan a környezetvédelmi tárcánál akkor, amikor képekre lövöldöztek - ilyenek ma már nem fordulnak elő. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.) Kérem, hagyják abba a felesleges lövöldözést, engedjék, hogy nyugodt, kiegyensúlyozott munka folyjon - nem az én érdekemben, hanem Magyarország környezeti állapota érdekében.
Köszönöm. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem