FONT SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (MDF): Igen. Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt héten Lezsák Sándor szervezésében Lakitelken egy háromnapos konferencia megrendezésére került sor, amelynek a címe: Az akadálymentes élet érdekében. Ezen a konferencián nagyon nagy érdeklődés mellett a megváltozott munkaképességű emberek részére szólt a tanácskozás munkahelyteremtésről, távmunkáról, akadálymentesítésről, esélyegyenlőségről.
Nos, a tanácskozás ideje alatt derült ki, hogy egy nagyon komoly probléma foglalkoztatja őket. 2002 után most, 2003-ban már a nyugdíjbiztosító intézet nem folyósítja a jövedelemigazolást a nyugdíjszerű ellátásban részesülők részére. Erre akkor döbbentek rá, amikor elmentek az egyébként szociális törvény által őket jogosan megillető kérelmek benyújtása céljából az önkormányzatokhoz, így például igényelni szerették volna a lakásfenntartási, méltányossági alapú közgyógyellátási és esetleg a mozgássérültek a közlekedési támogatást. Kiderült, hogy ezt az önkormányzatok megtagadják tőlük, minekután jövedelemigazolást kérnek; ez egyébként jogos, merthogy jövedelemfüggőek ezek a támogatási lehetőségek. Csakhogy a jövedelemigazolást nem kapták meg az idei évben először - eddig mindig megkapták - a nyugdíjasok és a fogyatékkal élők.
Szeretném felhívni államtitkár úr figyelmét, hogy vannak olyan igénylési kitételek, amelyek jogvesztő határidejűek, így például a fogyatékkal élők esetében a mozgáskorlátozottak csak április 30-áig nyújthatják be ezt az igényt. Az önkormányzatok azt javasolják, hogy most mindenki egyénileg kezdeményezze a nyugdíjfolyósító intézettől ezen igazolások elküldését. Nagyon remélem, hogy ezt nem gondolják komolyan, és kérem önöket, államtitkár úr, hogy a felügyeletük alá tartozó Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál azonnal, határozati úton rendeljék el, hogy mindenki számára, a nyugdíjszerű ellátásban részesülők számára automatikusan küldjék ki a 2002. évi jövedelemigazolást, hogy a járandóságukat és az igénylésüket megtehessék ez évben.
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem