DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Teljes szövegű keresés

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Asszony! Az elmúlt kilenc hónapban, amióta az MSZP irányítja a Belügyminisztériumot, a magyar rendőrség sorozatban sérti meg az alkotmányban lefektetett alapjogokat. A jogellenes rendőri intézkedéseket számos esetben a független igazságszolgáltatásnak kellett orvosolnia. Loppert Dániel véleménynyilvánításhoz fűződő jogát a rendőrség megsértette, amikor az egyetemi hallgató a múlt nyáron árulónak nevezte a miniszterelnököt, és a rendőrség túlkapása miatt rendzavarásért kellett bíróság elé állnia. A bíróság megszüntette ellene a jogellenes eljárást. Berkecz Mária emberi méltósághoz fűződő jogát súlyosan megsértették a rendőrök, amikor megalázó módon motozták meg és vizsgálták át ruházatát. A rendőrség egy 1995-ös belügyminiszteri rendeletre hivatkozott, amely alapján ön szerint a rendőröknek az őrizetest minden esetben át kell vizsgálniuk. A jogszabály ezzel szemben ilyen kötelezettséget nem ír elő kötelező jelleggel a rendőröknek.
A rendőrség alkotmányos jogokat sértett akkor is, amikor elkobozta a Medgyessy Péter és Adrian Năstase miniszterelnökök közös ünneplése ellen tiltakozó tüntetés szórólapjait, amit sokszorosítani szerettek volna a tüntetés szervezői. Mivel az ügyben nem történt bűncselekmény, a szórólapokat a rendőrség jogellenesen foglalta le, megsértve ezzel a tiltakozók szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jogát. A rendőrség megsértette az érintett magyar állampolgárok gyülekezési jogát, amikor következetlenül, szelektíven engedélyezte vagy tiltotta meg a készülődő iraki háború elleni különféle demonstrációk megtartását.
Legutóbb a rendőrség Barna Tibor és Pál Márton ellen tiltott önkényuralmi jelkép használatáért indított eljárást. A két fiatal a három héttel ezelőtti háborúellenes béketüntetésre Medgyessy Pétert bíráló plakátot készített, amelyen a sarló és a kalapács negatív összefüggésben, elutasítólag jelent meg. A rendőrség a plakátot elkobozta, a két fiatalembert előállították, kihallgatták, és házkutatást tartottak náluk. Az ügyészség a bírósági eljárásban visszaállította a törvényességet, és ejtette az önkényuralmi jelkép használatának komikus vádjait. Nyilvánvalóvá vált, hogy a rendőrség eljárása újfent alkotmányos jogokat sértett.
Tisztelt Miniszter Asszony! Önt nem zavarja, hogy amióta ön a miniszter, és ön irányítja a rendőrség munkáját, állandósultak a rendőrség jogsértései? Nem érzi kínosnak azt, hogy a bíróságok sorozatosan állapítják meg a rendőrség intézkedéseiről, hogy azok alkotmányos jogokat sértettek? Egyetért ön a rendőrség jogsértő gyakorlatával, vagy hajlandó végre valamit tenni ez ellen?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem