DR. LAMPERTH MÓNIKA

Teljes szövegű keresés

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA belügyminiszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Képviselő Úr! Nem felel meg a valóságnak, hogy a magyar rendőrség sorozatban sérti meg az alkotmányban lefektetett alapjogokat. (Felzúdulás az ellenzéki pártok soraiban.) Egyszerűen ez nem igaz. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: De igen!)
Tisztelt Képviselő Úr! Nincs jogsértő gyakorlat a rendőrségen. Ahogyan azt önnek a jogi egyetemen tanították, ha a bíróság más jogi megítélést tulajdonít valamely ténynek, mint azt a rendőrség tette, önmagában nem teszi jogsértővé a rendőrség döntését, a rendőrség intézkedését. Mint ahogyan azt önnek a jogi egyetemen tanították, ha az elsőfokú bírósági ítéletet a másodfokú bírói hatóság megváltoztatja, az nem azt jelenti, hogy az elsőfokú döntés jogsértés lenne.
Tisztelt Képviselő Úr! Ha van vagy lenne jogsértő gyakorlat, akkor természetesen megteszem a szükséges intézkedéseket. Szeretném még egyszer megerősíteni, hogy nincs jogsértő gyakorlat, de ha úgy ítélem meg, hogy egy konkrét eset után szükséges intézkedéseket tenni, akkor ezt megteszem. Így volt ez például tavaly július 4-e után, amikor jogellenes demonstráció volt az Erzsébet hídon. Ezt követően én elmentem a készenléti rendőrségre, és elmondtam azt, hogy a rendőrségnek az a dolga – egyébként ők ezt eddig is tudták, és ennek megfelelően jártak el –, hogy a törvényeket betartva, a jogszabályoknak megfelelően dolgozzon, határozottan és törvényesen járjon el a rend fenntartása érdekében.
Ha felmerül annak a gyanúja, hogy egy rendőri fellépés vagy intézkedés jogellenes, akkor azt a rendőr elöljárója köteles kivizsgáltatni, és ha szükséges, én magam is kivizsgáltatom, és ez nem marad következmény nélkül. Tehát a valóban jogellenes magatartás nem nézhető el, annak eljárás, kivizsgálás és konkrét lépések kell legyenek a következményei.
De, képviselő úr, szeretném nagyon világossá tenni, hogy megvédek minden igaztalanul megtámadott rendőrt, ha jogszerűen járt el, és őt a jogszerű eljárása miatt politikai okokból megtámadnak. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Helyes.) A rendőrség dolga az, hogy a törvényeket, a jogszabályokat és a jogszabályi rendelkezéseket alkalmazza, és ha valaki ezt sérelmesnek tartja, akkor jogorvoslattal élhet. Ez a demokrácia lényege, és a jogorvoslati eljárásban, amikor dönt a bíróság, akkor természetesen a bírói döntésnek megfelelően kell mindenkinek, így a rendőrségnek is eljárni.
Tisztelt Országgyűlés! Nem lehet érdeke a magyar politikai életben, a közéletben senkinek, így az ellenzéknek sem az, hogy elbizonytalanítsa a rendőrséget, és elbizonytalanítsa vagy megkérdőjelezze azt a közbizalmat, ami a rendőri tevékenység során és a rendőri tevékenységgel összefüggésben szükséges.
(14.20)
Hogy önöknek erről mi az álláspontjuk és miként gondolkoznak, leleplezte saját magát, képviselő úr, ugyanis úgy kezdte a kérdését, hogy amióta az MSZP irányítja a Belügyminisztériumot. Azt javaslom, tanulmányozza az alkotmányt. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Ne idegeskedj, Mónika!) Nézze meg, hogy a pártoknak mi a funkciójuk, nézze meg azt, hogy a kormány a belügyminiszter útján milyen intézkedéseket tehet alkotmányosan, ugyanis én ennek megfelelően járok el. Önök persze azt hitték négy éven keresztül, hogy a Fidesz irányítja a rendőrséget. (Zaj, felzúdulás a Fidesz soraiban. - Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Az alkotmány nem így beszél, kedves képviselő úr! (Nagy taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem