SZÁSZFALVI LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ
SZÁSZFALVI LÁSZLÓ (MDF): Köszönöm szépen a szót, tisztelt elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! A Magyar Demokrata Fórum részéről én magam is azt tudom megerősíteni, amit előttem két képviselőtársam elmondott. Üdvözöljük a két módosító indítványt, támogatni fogjuk e két módosító indítvány megszavazását. Örülünk annak, hogy a kormány támogatja ezt az országgyűlési határozati javaslatot; illetve a mostani módosító indítványban, amelyet a kormány is támogat, konkretizáljuk tulajdonképpen azokat a törvényeket, amelyek valóban körvonalazhatóak, illetve kézzelfoghatóak, és nem pedig lebegtetés történik.
Szeretném hozzátenni, hogy a bizottsági ülésünkön ugyanezt a vitát lefolytattuk. Akkor igazából a kormánypárti képviselőtársaink javaslatára fogalmaztuk meg az országgyűlési határozati javaslatban azt a mondatot, hogy a kisebbségeket érintő jogszabályokat is vizsgálja felül a kormányzat, tekintettel arra, hogy szerettük volna, hogy a kormány keze szabad legyen, de azt gondolom, tulajdonképpen maximálisan elfogadható a mostani módosító indítványban megfogalmazott konkrét törvények megnevezése is.
Szeretném magam is kifejezni azt, hogy nagyon fontosnak tartjuk a határidő kérdését, illetve örülünk annak, hogy a kormányzat valóban egy fél nap vagy egy éjszaka alatt megváltoztatta negatív hozzáállását és pozitívvá vált ez a hozzáállás. Ez rendkívül fontos és garanciális elem, és azt gondolom, hogy így együtt, az Országgyűlésnek mind a négy pártja a kormányzattal együtt garantáljuk azt, hogy ebben a ciklusban, illetve a ciklus közepéig megtörténhet ezeknek a törvényeknek a felülvizsgálata, és azt követően, illetve 2006-tól kezdődően új helyzet, egy pozitív, jobb helyzet állhat elő.
Szeretném azt azért megjegyezni, hogy természetesen tudjuk mindannyian azt - azt gondolom, bármelyik oldalon és bármelyik padsorban ülünk is -, hogy a kisebbségeket érintő jogszabályok sokkal tágabbak ennél a néhány törvénynél. De azt gondolom, ha már ezeket a lépéseket meg tudjuk tenni, akkor egy óriási előrelépést teszünk ennek az ügynek a rendezésében, és természetesen a későbbiek során folyamatosan együtt kellene gondolkodnunk és működnünk a kisebbségeket érintő tágabb jogszabályi környezet felülvizsgálatát illetően is.
Nagyon fontosnak tartanám, hogy a kisebbségek parlamenti képviseletének ügyében is minél hamarabb tudjunk egyeztetéseket folytatni, mert azt gondolom, ez is garanciális elem; arról nem is beszélve, hogy alkotmányos kötelességünk is.
A módosító indítvány 2. pontját illetően a bizottsági üléseken ezt a vitát is lefolytattuk. Akkor amiatt fogalmaztuk bele az országgyűlési határozati javaslatba, hogy az országos kisebbségi önkormányzatokon kívül társadalmi szervezetek is esetleg az egyeztetés alanyai legyenek, tekintettel arra, hogy nem tudtuk még az országos önkormányzatoknak a végleges legitimálását, illetve a végleges megválasztási folyamat végét nem láttuk. Azt gondolom, hogy most ezen túl vagyunk, idejétmúlt ilyen szempontból a javaslatunknak ez a néhány gondolata, ezért teljes mértékben egyetértünk a módosító indítvánnyal.
A Magyar Demokrata Fórum támogatja és támogatni fogja ezt az alkotmányügyi bizottsági módosító indítványt.
Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem