VÍGH ILONA

Teljes szövegű keresés

VÍGH ILONA
VÍGH ILONA (Fidesz): Tisztelt Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Magyarországon köztudottan nagy számban vannak depressziós betegek. A rossz társadalmi közérzet, a növekvő munkanélküliség, a szegénység fokozzák ezt a nemkívánatos állapotot. A folyamat kezeléséhez, megállításához elengedhetetlen az elérhető áron beszerezhető gyógyszeres terápia. Örömünkre szolgált, hogy a világ vezető és legszélesebb spektrumú antidepresszánsa 2003. február 1-jétől ismét kiemelt, 90 százalékos támogatással került forgalomba.
Megdöbbenésünkre az Egészségügyi Közlöny segédletében február 28-án megjelent ezen gyógyszer soron kívüli fixesítése, mintegy 170 százalékos árnövekedést jelezve. Szeretnénk tudni, mi vezetett arra, hogy 28 nap után ilyen extrém mérvű, soron kívüli árfixálás következzen be.
Tisztelt Államtitkár Úr! Ugyanakkor elkészült az ez évi harmadik gyógyszeráremelés is. Vannak széles körben használt gyógyszerek, amelyek 2003. április 30-tól törlésre kerültek a kiemelten támogatott listáról. A szocialista-liberális kormány választási ígéretei között szerepelt, hogy nem lesz gyógyszeráremelés. Vagy ez is kommunikációs hiba volt, mint a gáz ára esetében? A Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselői fontosnak tartják, hogy a gyógyszerek árához nyújtott támogatások mértékének meghatározása a hatályos jogszabályoknak megfelelően átláthatóan történjen. Meggyőződésünk ugyanis, hogy az egészségügy valamennyi szereplőjének érdeke a jogszabályok betartása és az átlátható döntéshozatal biztosítása.
Az egészség évtizede program, a nemzeti fejlesztési terv célként tűzte ki az életminőség javítását. Ezek az ellentmondásos intézkedések azonban az életminőség romlását okozzák a leginkább rászorult társadalmi rétegeknél. Mit tud tenni, miniszter asszony, államtitkár úr annak érdekében, hogy a jövőben elkerülhető legyen ez a beteg-orvos közötti bizalomvesztést, az életminőség romlását eredményező átgondolatlan döntéshozatal?
Köszönöm a válaszát. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem