DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Teljes szövegű keresés

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY egészségügyi, szociális és családügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Asszony! Mi nem teremtünk kaotikus állapotokat a gyógyszerpiacon, hanem megpróbálunk szisztematikus munkával elmozdulni a szabályozottság felé, és sajnos ebbe beletartozik az is, hogy a betegérdekek köntösébe öltöztetett lobbitevékenységet próbáljuk visszaszorítani. Ez nem megy konfliktusok nélkül, nemcsak nálunk, a világ minden országában ez így van.
Ezen belül minden kormánynak kötelessége a bővülő gyógyszerválasztékon belül az árverseny erősítése. Ez különösen igaz akkor, tisztelt képviselő asszony, amikor ugyanarra a terápiára olcsóbb megoldást is ajánlanak, mint az ön által említett esetben. Nem nevesítem a gyógyszert még közelről sem, mert ez nem a reklám helye. A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően az azonos hatóanyagú termékek közötti árverseny erősítése érdekében alkalmazzuk és alkalmazzák mindenütt az úgynevezett fix összegű támogatás rendszerét, ami azt jelenti, hogy a támogatás összegét a legolcsóbb ajánlatot adó gyártó terméke árának alapján állapítják meg. Természetesen ez azt jelenti, hogy a magasabb árú termék árcsökkentésének sincs semmi akadálya, sőt ez kifejezetten kívánatos.
Nem felel meg a valóságnak az sem, hogy április 30-ától törölték a kiemelten támogatott listáról széles körben használt gyógyszereket. Itt csak arról van szó, hogy az azonos hatóanyagú termékek gyártói között az árverseny erősítése érdekében az irreálisan magas árú változatok törlésének meghirdetésére került sor, de már jóval korábban, úgy, hogy minden esetben rendelkezésre áll olcsóbb, azonos hatóanyagú változat. Sőt, orvosnak, betegnek egyaránt átállási időt is biztosítottak a gyógyszerváltásra, hiszen február 1-jétől már meghirdették a magas árú változatok törlésének a lehetőségét. Hangsúlyozom: a lehetőségét, mert nagyon sok esetben a gyártó ehhez alkalmazkodott, korrekt árat ajánlott. Így történt ez több esetben. Ilyenkor a biztosított is, a beteg is jól járt, mert a készítmény a listán maradt, és olcsóbb is lett.
Nem gondolom, hogy ennél humánusabban és a gyártók szempontjából korrektebben lehetne eljárni.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem