DR. VERES JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Azt gondolom, hogy a fölvetett témakörben egy picit más a jogi helyzet, mint amit képviselő úr itt fölvázolt. Pontosabban, a jogszabályi helyzet valószínűleg azonos megítélésem szerint, mint amit képviselő úr is elmondott, én a gyakorlatot ismerem másként, úgy is, mint aki ebben a témában az asztal másik oldalán kell hogy üljek időnként. Nevezetesen, úgy ismerem a gyakorlatot, hogy ha a vámbiztosíték-számlára befizetett összeggel az elszámolás megtörténik, ha és amennyiben a vámbiztosíték-számlára befizető nem rendelkezik másként, a tételek elszámolását követően a visszautalásokra sor kerül. Ezek adott esetben jelentéktelen összegek is lehetnek, hiszen van olyan, hogy mindössze 60-70 forint az eltérés az elszámolást követően, és ilyen módon kerül visszafizetésre az összeg.
Azt pedig megint csak mondom - és saját tapasztalatból is meg tudom erősíteni -, hogy ezekre a számlákra történő befizetésekkel a vámhatóság időről időre zár. Az a jogi probléma, amit a képviselő úr itt fölvetett, hogy vajon ki rendelkezik az év végi mérlegben szereplő, számlán lévő összeggel, úgy gondolom, teljesen egyértelmű, hiszen a vámbiztosíték-számlán lévő összeggel senki más nem rendelkezhet, mint ennek a számlának a tulajdonosa. Ebből következően nem áll fenn az a veszély, amire a képviselő úr utalt, hogy a tulajdonoson kívül valaki más rendelkezne az összeg fölött.
Az tényhelyzet ugyanakkor, hogy természetesen, miután egy vámbiztosíték befizetéséről van szó az érvényes magyar jogszabályok szerint, csak akkor és csak olyan módon kerülhet sor visszafizetésre erről a számláról, ha valamely eseményt - adott esetben egy vámkezeléshez kötődő eseményt - már elszámoltak, annak a végelszámolása a vám esetében megtörtént, és a szükséges összeg befizetésre került a magyar költségvetésbe, és csak a maradékösszeg kerülhet visszautalásra. Ezért azt gondolom, hogy maga az eljárásrend kellően pontosan szabályozott, és az én ismereteim szerint még a jelentéktelennek tűnő összegek visszafizetésére is sor szokott kerülni.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem