LABODA GÁBOR

Teljes szövegű keresés

LABODA GÁBOR
LABODA GÁBOR (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A köztisztviselői törvény módosítása az alábbi meghatározó célokat tartalmazza. A közszolgálati jogviszony alá tartozó személyi állomány erkölcsi és anyagi megbecsülését a kormányprogramnak megfelelően gyakoroljuk. E cél érdekében az alábbiak kiemelését tartom indokoltnak: a köztisztviselői életpálya bevezetésekor meghatározott köztisztviselői alapilletményt meghatározó szorzószámok emelése, és a még hátralevő 30 százalékos szorzószámnövekmény bevezetése.
Az uniós csatlakozás megköveteli a köztisztviselők idegennyelv-ismeretét. Ezért a három kiemelt nyelv ismerete esetében eltörlésre kerül a 200 százalékos korlát. A középfokú C típusú nyelvvizsgapótlék 10 százalékkal megemelésre kerül, alanyi jogon jár majd a C típusú alapfokú nyelvismeret utáni pótlék. Megemelésre kerül a ruházati költség, és eddig nem esett róla szó, ráadásul visszamenőleges hatállyal. Lehetővé válik az üdülési hozzájárulás biztosításánál az üdülési csekk alkalmazása.
Az önkormányzatokat érintően szintén kiemelést érdemel az államigazgatásban érvényes illetményalaphoz történő felzárkóztatás azzal, hogy a jövőben az államihoz képest alacsonyabb illetményalap nem lesz megállapítható. Rugalmasabbá válik az illetménykiegészítés és a vezetői pótlék megállapítására vonatkozó szabályozás, a százalékos mértékek a felső határt jelentik. Megszűnne e körben az egy évre történő megállapítás lehetősége, és fontos garanciális szabály továbbá az is, hogy az illetménykiegészítés, illetve vezetői illetménypótlék az előző évihez képest alacsonyabb mértékben nem állapítható meg.
Kiemelkedő a törvényjavaslatból, hogy a szociális partnerek kezdeményezésére visszakerülnek a köztisztviselői törvény hatálya alá az ügyviteli feladatot ellátók. Az ehhez kapcsolódó átmeneti szabályok fontos, garanciális rendelkezéseket tartalmaznak, és az ügykezelők sem minden jog- és érdekvédelem nélkül kerülnek vissza közszolgálati viszonyba.
A köztisztviselők lakáshoz jutását segíti elő az állami készfizető kezességgel felvehető hitelre vonatkozó szabályozás fenntartása, illetve pontosítása. Ilyen lehetőséggel a jövőben a Magyar Honvédség hivatásos állományú tagjai, illetőleg a rendvédelmi szervek hivatásos állományú tagjai is élhetnek.
Apró módosításnak tűnhet, de annál nagyobb jelentőségű a megrokkant köztisztviselők kérelmükre történő felmentésének kötelezettsége. A törvényjavaslatban szereplő módosítás méltó visszavonulást tesz lehetővé a rokkantnyugdíj, nyugdíjjogosultság feltételeivel rendelkező köztisztviselőknek.
Kérem képviselőtársaimat, támogassák a köztisztviselői törvény módosítását.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
(21.20)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem