HERÉNYI KÁROLY

Teljes szövegű keresés

HERÉNYI KÁROLY
HERÉNYI KÁROLY (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Sorra, naponta halljuk a kormány értékelését az elmúlt esztendőről, ami természetesen szögesen ellentétes az ellenzéki pártok véleményével. Meggyőződésünk, és ezt tényekkel tudjuk alátámasztani, hogy az elmúlt egy esztendő alatt a magyar gazdaság helyzete lényegesen romlott. Csak egy számot engedjenek meg, hogy ismertessek önökkel! A tavalyi esztendő végére a költségvetés hiánya 9,2 százalékot ért el; ha valaki emlékezik rá, 1995-ben a Bokros-csomag bevezetését megelőzően a költségvetés hiánya 8,4 százalék volt, tehát a helyzet aggasztóan rossz.
Mi lehet az oka ennek a rossz eredménynek, a rossz gazdaságpolitikának? Véleményünk szerint a kormány képtelen reálisan elemezni, felmérni a nemzetközi és a hazai gazdasági folyamatokat. Képtelen sikeres uniós csatlakozási esélyeket növelni, nem támogatja a hazai kis- és középvállalkozókat, a mezőgazdaságból élőket, az utolsó esztendőt nem úgy használja ki, ahogy ezt ki kellene használni. A világgazdaság gyors fellendülésének illúzióját kergetve folyamatosan rákölt az amúgy is egyre dagadó hiányra. A folyamatok egyre inkább azt mutatják, hogy a források hiányát csak egy dologgal lesz majd képes fedezni, olyan kényszer-privatizációval, amely az 1995-96-os esztendőkre volt jellemző, amely a magyar energiaipart meglehetősen nehéz helyzetbe hozta. A kormány is rádöbbent, hogy baj van, hiszen miniszterelnök úr februári beszéde, amely a köztársaságról szólt, néhány megállapítást tartalmazott. Hadd idézzek ezekből!
Hogy Magyarország erős, büszke és felkészült nemzetként csatlakozzon az Európai Unióhoz, kormányom a kultúra, az egészségügy, az oktatás és a gazdaság területén elindítja a modern magyar jövő megteremtésének tízpontos Európa-tervét. Ezek közül a legfontosabbak az egészséges Magyarország Európa-terve - ezzel szemben áll a kórház-privatizációs törekvés. A 3. pont a modern oktatás Európa-terve - a mostani törvénymódosítások, a közoktatási törvénymódosítás nem ezt jelenti. Az információs társadalomról szólna a 4., a 6. pedig az európai autópálya-program, amelyet tavasszal indítunk, amely magyar polgárok millióit kapcsolja be a világ vérkeringésébe - ez az, amiről semmit sem tudunk.
Alig három hónappal később, egy héttel ezelőtt az MTI jelentése már így szól: A miniszterelnök szerint a kormánynak a következő 18 hónapban a reformok előkészítésére és elindítására, a gazdaság versenyképességének javítására, az európai uniós csatlakozásra történő felkészülésre kell tevékenységének súlypontját helyeznie. Idáig hova helyezte? Mivel telt el az elmúlt egy esztendő, ha nem ezzel? A második bekezdés: Nem jutott elegendő energia a nagy lélegzetvételű ügyekre, és a hosszú távú döntésekhez szükséges elemzések sem ütötték meg a kívánt mércét. Hát akkor milyen elemzések voltak ezek? Akkor a nemzeti fejlesztési terv, amelyet Brüsszelben benyújtottak, milyen elemzéseken alapult, hogy tervezi a jövőt a kormány a következő esztendőre?
Azért baj, ami történt, és azért elherdált idő az elmúlt egy esztendő, mert a legértékesebb esztendők az uniós csatlakozást megelőzően. Ha így folytatódik, akkor valóban igaz lesz az az ellenzéki jóslat, hogy a '95-ös esztendőhöz hasonlóan 2004 elején vagy 2003 végén egy megszorító intézkedéscsomag bevezetésére kerül majd sor, hiszen a költségvetés hiányát, a források hiányát másképp nem lehet fedezni. Ha ez megtörténik, akkor pedig fennáll annak a veszélye, hogy a kormány kommunikációjában a megszorító intézkedéseket az európai uniós csatlakozás feltételeihez fogja kötni, ami tragikus lehet, hiszen egy esztendő múlva európai parlamenti választásokat tartunk. Ha a választópolgárok tudatában ez a két dolog ily módon kötődik össze, az amúgy is alacsony részvételi hajlandóság, ami Európára jellemző, katasztrofális részvételt fog Magyarország számára teremteni.
Arra kérem a kormányt, annak tisztelt minisztereit, hogy a hátralévő időt jövő május 1-jéig, a csatlakozásig próbálják meg sokkal hatékonyabban, esetenként az ellenzék álláspontját is figyelembe véve úgy kialakítani, hogy az a magyar nemzet, a magyar nemzet minden polgárának javát szolgálja, és az európai uniós csatlakozás valójában mindnyájunk érdekét szolgálja és tegye.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem