SZALAY GÁBOR

Teljes szövegű keresés

SZALAY GÁBOR
SZALAY GÁBOR gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Úr! Teljesen egyetértünk abban, hogy Magyarország közúthálózatának a fejlesztése hihetetlen mértékben elmaradt az elmúlt több évtized során az országban előállt motorizációs robbanáshoz viszonyítva. Mindig olcsóbb volt egy autót venni, mint a hozzá szükséges közutat fejleszteni. Így aztán valóban nehéz helyzet állt elő, és minden kormánynak, így a mostaninak is alapvető kötelessége, hogy ezen változtasson. A mostani is ezen dolgozik - nem álltak le az autópálya-építések, sem a kerülőút-építések, folynak, szemben az 1998-2000 között történtekkel.
A díjmentességet azonban nagyon óvatosan kell kezelni. Épp az önök kormánya hozott egy egyébként teljesen érthető és indokolt kormányhatározatot, aminek az a lényege, hogy a gyorsforgalmi utaknál a gyorsforgalmi utak üzemeltetésének, fenntartásának és időszakos felújításának a költségeit kell hogy fedezze az autópályadíj.
Ezek után természetesen azokat a problémákat, amiket ön felsorolt, valami módon kezelni kell. Úgy nem lehet, hogy egyszerűen ingyenessé tesszük a gyorsforgalmi utakat. Azonban folyamatos forgalomszámlálás folyik az ön által említett helyeken is, és ha ez bebizonyítja, hogy az alternatív utak kapacitása kimerült, akkor ott a megfelelő intézkedést megtesszük, mint ez más helyeken már megtörtént.
Ezen túlmenően meghoztuk, nem túl rég, a 18/2003. (IV.9.) számú GKM-rendeletet, amely lehetővé teszi - idézem -: “az országos közúthálózatba tartozó főutak lakott területen belüli teljes szakaszán vagy annak egy részén a település lakókörnyezetének a védelme érdekében a közút kezelője a 7,5 tonna megengedett össztömeget meghaladó tehergépkocsik behajtását időszakos vagy állandó jelleggel korlátozhatja, és a célforgalmi közlekedést megengedő szabályozást vezethet be, két feltétellel, ha mindezt a települési önkormányzat kezdeményezi, és ha van lehetőség másik kerülőút, úgynevezett (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) alternatív út igénybevételére”.
Én azt gondolom, az önkormányzatoknak a jövőben ezzel a lehetőséggel jól kell élniük. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem